FHI 360 Moldova

Atelier de lucru cu privire la mobilizarea resurselor interne

Data: 13 septembrie 2016, 9:00-17:00
 
Locul desfășurării: mun. Chişinău
 
Resursele interne sunt o componentă esențială pentru durabilitatea financiară a organizațiilor societății civile (OSC) din Europa. Acestea joacă un rol important atât pentru a genera venituri, cât și pentru a construi punți și încredere cu beneficiarii. Mecanismul de desemnare procentuală este un mecanism indirect de sprijin din partea statului care servește drept sursă suplimentară pentru sectorul OSC în câteva țări europene. OSC-urile au promovat activ introducerea „Legii 2%” în R. Moldova, care le permite persoanelor fizice să desemneze 2% din venituri OSC-urilor și organizațiilor religioase. La 21 iulie 2016, Parlamentul a aprobat modificările la „Legea 2%”. Filantropia deocamdată este limitată în R. Moldova, însă apar unele inițiative de promovare a donațiilor interne, după cum este descris în Studiul cu privire la filantropie și colectarea fondurilor din resurse interne, elaborat cu suportul FHI 360. Exemplele includ crowdfunding online, evenimente de caritate, sponsorizarea și altele. 
 
În vederea lansării discuțiilor referitor la modul în care astfel de resurse pot fi folosite de OSC-uri, programul Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS) convoacă un Atelier privind mobilizarea resurselor interne pe 13 septembrie la Chișinău. Atelierul va introduce mecanismul de 2% printr-o sesiune de prezentări cu participarea funcționarilor publici și a autorilor regulamentului de implementare, urmată de o sesiune interactivă cu experți din Polonia, Ungaria, Slovacia și România care vor aborda aspecte specifice legate de implementare, cu exemple practice din Europa. Atelierul va continua cu o discuție facilitată despre filantropia privată și potențialul său pentru R. Moldova.
 
Obiectivele atelierului: 
  • - Sensibilizarea vizavi de mecanismul de 2% și implementarea sa;
  • - Asigurarea instrumentelor OSC-urilor pentru a putea beneficia de mecanismul 2% și donațiile filantropice prin schimbul de experiențe și lecții învățate în țările Europei Centrale;
  • - Explorarea oportunităților și provocărilor donațiilor filantropice în R. Moldova și enumerarea priorităților pentru îmbunătățirea climatului filantropic. 
 
Aspecte organizatorice: Evenimentul se va desfășura în limba română și engleză, cu traducere simultană. Organizatorii vor asigura materialele informaționale și alimentarea. Cheltuielile de transport NU se vor rambursa. 
 
Pentru a vă înregistra, vă rugăm să accesați linkul ce urmează și să îndepliniți formularul în română sau engleză PÂNĂ LA 6 SEPTEMBRIE 2016: https://goo.gl/forms/2c8p6E4oYHWXs2EF3
 
Veți fi înștiințați despre situația cererii Dvs. de înregistrare pe 7 septembrie 2016.
 
În cazul în care aveți întrebări sau doriți să anulați participarea, vă rugăm să o contactați pe Réka, email Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza (în engleză) sau Cristina, email Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza (în română). 
 
Apreciem confirmarea și participarea Dvs. activă la acest atelier pentru a susține un mediu favorabil pentru dezvoltarea OSC-urilor din R. Moldova!  
 
 

Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!

targul-ong-urilor FHI 360 a organizat 5 Târguri ale ONG-urilor (trei la Chişinău, unul la Cahul şi unul la Bălţi) cu sloganul „Cunoaşte ONG-ul care te...
club-de-presa   Lunar, FHI 360 invită membrii societăţii civile de nivel naţional şi local, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai sectorului...