„Am început prin a coase broderii cu modele florale, care însă nu prea se vindeau. Apoi am realizat că ar trebui să brodăm mai multe icoane, deoarece există o cerere mai mare pentru acestea”, ne-au mărturisit Denis și Irina, un cuplu cu dizabilități care a deprins arta brodării în cadrul Centrului de Reabilitare și Consultanță OSORC din orașul Tiraspol. Tânărul cuplu nu a mai călcat pragul Centrului de câteva luni, deoarece datorită acestuia, au reușit să-și găsească locuri de muncă într-o piață locală.
Organizația, care își desfășoară activitatea în raioanele din stânga Nistrului, dezvoltă capacitățile, inclusiv abilitățile de procurare a alimentelor și de gătire, celor peste 60 de beneficiari cu deficiențe mintale și fizice și care au vârste cuprinse între 8 și 42 de ani. Beneficiarii Centrului învață să citească și să scrie, iar majoritatea dintre ei obțin abilități de producere a obiectelor artizanale, cum ar fi brodarea și fabricarea încălțămintei, care îi ajută să-și câștige existența. Cu suportul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și implementat de FHI 360, OSORC a demarat, de asemenea, o inițiativă de implicare a persoanelor cu dizabilități și a familiilor acestora în procesul de luare a deciziilor publice și de sensibilizare a societății privind problemele persoanelor cu dizabilități.
Ludmila Borodina, directoarea Centrului de Reabilitare și Consultanță OSORC, a explicat că, în ciuda îmbunătățirii atitudinii publicului față de persoanele cu dizabilități, sunt numeroase obstacole în găsirea unor locuri de muncă sau admiterea în cadrul instituțiilor de învățământ: „Cu toate că beneficiarii noștri sunt uneori capabili să lucreze mai bine decât alții, angajatorii sunt reticenți în a-i angaja deoarece nu știu cum să se comporte cu persoanele care au dizabilități mintale”. Ea a subliniat importanța sensibilizării potențialilor angajatori și schimbării opiniilor acestora cu privire la persoanele cu dizabilități. Prin organizarea cursurilor în domeniul meșteșugăritului, târgurilor de talente, ușilor deschise și școlilor de vară, Ludmila și echipa sa își propun să ofere beneficiarilor Centrului posibilitatea de a obține suport public, de a-și promova interesele și de a-și prezenta și vinde manoperele.
De asemenea, Centrul oferă consiliere juridică și suport psiho-social părinților persoanelor cu dizabilități. Aceștia învață să-și abiliteze copiii, dezvoltându-le identitatea și sporindu-le încrederea în sine, precum și să împartă corespunzător responsabilitățile în cadrul familiei. „Sunt bucuroasă că fiica mea frecventează acest Centru de la vârsta de 11 ani. De obicei, persoanele cu un diagnostic ca al ei sunt întreținute de părinți pe parcursul întregii lor vieți. Eu mi-am îngrijit fetița până acum un an, când am suferit un accident vascular cerebral, după care nu mai sunt în stare să-mi port singură de grijă. Fiica mea, care acum are 25 de ani, gătește, face cumpărături, ordine în casă și are grijă de mine, răsplătindu-mă cu toată dragostea care i-am oferit-o cândva”, a spus Nadejda, mama Irinei.
OSORC, care a instruit 100 de persoane cu dizabilități intelectuale și membrii familiilor acestora să se implice activ în societate, își concentrează acum eforturile spre inițierea unor activități ample de advocacy pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitățile beneficiarilor, organizația va chestiona250 de persoane pentru a identifica impedimentele în exercitarea drepturilor a celor aproximativ 5000 persoanele cu dizabilități din regiunea Transnistreană. În urma sondajului, OSORC va crea o platformă de dialog public-privat pentru a discuta problemele identificate și modul în care autoritățile pot îmbunătăți respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.