„Eram gata să plec oriunde în lume și să nu mai revin vreodată în sat, dar acum vreau să revin la bunica”, mărturisește Svetlana (pseudonim), o tânără de 15 ani. De aproape 9 luni, fata locuiește la Centrul de Asitență și Protecție a Victimelor Traficului de Ființe Umane din Căușeni, unde primește asistență psihologică, socială, medicală și educațională gratuită.
Svetlana este una dintre tinerele în dificultate care a fost identificată și plasată în acest centru datorită unui proiectlansat de Asociația Psihologilor din Tighina (APT) și susținut financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” implementat de FHI 360.
“Svetlana a rămas să locuiască cu bunica, în satul natal, după ce mama ei a decedat peste hotarele țării, unde muncea de mai mulți ani.Tânăra fugea adesea de acasă și de la școalăși a avut câteva tentative de suicid, din cauza unor conflicte cu sătenii”, a explicat Ana Șchipu, responsabilă de instruiri la APT. „Noi oferim asistență autorităților și organizațiilor în identificarea tinerilor în dificultate și împreună găsim soluții pentru aceștia,” a explicat Șchiopu.
Primarul satului de baștină a Svetlanei a spus că după tentativele de suicid ale tinerei, autoritățile locale în parteneriat cu APT au lucrat mult la soluționarea problemei: „După nouă luni de lucru cu directorul școlii, asistentul social, polițistul din sat, bunica fetei și alți săteni, credem că avem un sistem eficient de integrare a tinerilor și suntem pregătiți de revenirea Svetlanei acasă.”
Tatiana Osadci, asistentă socială APT, a explicat că „Din cauza exodului masiv al moldovenilor peste hotarele țării, mulți copii rămân în țară fără îngrijirea părinților iar autoritățile nu au capacitățile necesare să intervină în asemenea situații. „Din acest motiv, APT împărtășește cu primăriile și organizațiile societății civile (OSC)locale cele mai bune practici europene in domeniu. Deja avem rezultate bune”, explică Osadci. „În localitățile unde am prestat asistență câteva luni în urmă serviciile publice de integrare a tinerilor sunt deja mult mai eficiente si se perfectează tot mai des cereri de punere sub tutelă. Copiii nu mai rămân în voia sorții”.
Pentru a ajuta efectiv tinerii rămași fără grija părintească din cauza migrației și a facilita integrarea lor socială, APT va continua să consolideze capacitățile OSC-urilor din Căușeni, Ștefan-Vodă, Anenii Noi și regiunea transnistreană- un teritoriu cu peste 200 000 de locuitori. Adițional, APT abilitează OSC-urile să participe la ședințele consiliului local pentru a include problemele tinerilor în agenda primăriilor locale.
După ce s-a împăcat cu oamenii din jur și cu sine, Svetlana a căpătat mai multă încredere în forțele proprii și își face planuri mari de viitor: „La anul voi merge să învăț la un colegiu din Chișinău și în doi-trei ani voi fi o stilistă profesionistă”, a spus încrezută tânăra.