FHI 360 Moldova

Legea 2%: o realizare semnificativă pentru durabilitatea societății civile în Moldova

Organizațiile societății civile (OSC) promovează spiritul civic activ. Desemnarea a 2% poate ajuta OSC-urile să fie mai aproape de cetățeni și să devină mai durabile” Liliana Palihovici, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova.

Datorită eforturilor Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrului European pentru Drept Necomercial (ECNL), cât și a activităților de advocacy și suportului din partea Consiliului Național al ONG-urilor, oferit Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat și altor autorități, mecanismul desemnării 2%, numit și Legea 2%, a devenit realitate în Moldova. Începând cu 1 ianuarie 2017, toți contribuabili din Moldova, peste 1 milion de persoane, pot alege să desemneze 2% din impozitul pe venit către OSC-uri sau culte religioase la alegerea lor. În 2017, doar în primul an de funcționare a mecanismului, peste 400 de OSC-uri s-au înregistrat la Ministerul Justiției în calitate de potențiali beneficiari ai mecanismului.

Am decis să ajut o organizație prin redirecționarea a 2% din impozitul meu pe venit și am ales un OSC care este activ și susține copiii cu necesități speciale. Am urmărit această organizație o perioadă lungă de timp și mă bucur de oportunitatea de a le desemna 2%”, a spus Natalia Munteanu, cea care a fost printre primii moldoveni care a redistribuit 2% din impozitul ei pe venit.

Campania pentru adoptarea acestei legi a fost susținută de către proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), implementat de FHI 360 și ECNL, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), care lucrează în scopul promovării mecanismelor inovative pentru finanțarea OSC-urilor în vederea asigurării durabilității lor pe termen lung. Durabilitatea financiară este o provocare majora pentru sectorul non-profit din Republica Moldova, unde aproape 85% din finanțarea pentru OSC-uri provine din surse internaționale.

La moment, sursele noastre de finanțare provin exclusiv din granturi și din cotizațiile lunare ale membrilor RISE [Asociația Reporterilor de Investigație și Securitate Editorială]. Însă, pe termen lung, practic, este imposibil să facem jurnalism de calitate și să existăm doar în bază de granturi. În acest context, încercăm să diversificăm sursele noastre de finanțare... Aceasta ne ajută să facem mai multe și să fim independenți…Recent am lansat un departament video și avem nevoie de resurse adiționale pentru a face investigații video”, a spus Iurie Sanduța, directorul RISE Moldova.

Instituționalizarea finanțării domestice este o cale esențială pentru a asigura durabilitatea financiară a OSC-urilor. Deși mecanismul de desemnare procentuală este utilizat deja în câteva țări europene, așa ca Slovacia, Ungaria și România, drept model pentru OSC-uri de a-și asigura surse suplimentare de venit, prin adoptarea Legii 2% Moldova devine prima țară dintre Noile State Independente ale fostei Uniuni Sovietice care folosește acest tip de desemnare din impozitul pe venit ca să consolideze durabilitatea sectorului său asociativ.  

Conform Serviciului Fiscal de Stat, 19.806 moldoveni au utilizat mecanismul 2% în 2017 și au direcționat 4.23 milioane lei (aprox. $220.000) OSC-urilor și cultelor religioase. MPSCS continuă să ofere suport autorităților și OSC-urilor în scopul implementării legii și informării  unei audiențe cit mai largi de cetățeni cu privire la modul de utilizare a mecanismului. Aceste activități  vor fi cruciale pentru asigurarea implementării cu succes a mecanismului în primii  săi ani de existență în Moldova.  

 

Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!

targul-ong-urilor FHI 360 a organizat 5 Târguri ale ONG-urilor (trei la Chişinău, unul la Cahul şi unul la Bălţi) cu sloganul „Cunoaşte ONG-ul care te...
club-de-presa   Lunar, FHI 360 invită membrii societăţii civile de nivel naţional şi local, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai sectorului...