FHI 360 Moldova

Întrebări și Răspunsuri „CETĂȚENII ACȚIONEAZĂ”, runda a II-a

1. Întrebare: Sunt o persoană fizică și am beneficiat de instruiri din partea AFAM. Pot obține un grant în cadrul programului?
Răspuns: Solicitanții programului  „Cetățenii Acționează”  trebuie să fie înregistrați ca Organizaţii ale Societăţii Civile (OSC) în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, în calitate de entități non-profit și să aibă un scop de interes public. 
 
2. Întrebare: Am înregistrat o companie (SRL) în domeniul tehnologiilor informaționale. Cum aș putea beneficia de finanțare?
Răspuns: Solicitanții programului  „Cetățenii Acționează” trebuie să fie înregistrați ca OSC în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, în calitate de entități non-profit și să aibă un scop de interes public. 
 
3. Întrebare: Suntem o asociație obștească și suntem interesați de tipul proiectelor pe care le finanțați. Este reconstrucția unei case părintești eligibilă în cadrul programului dat de granturi? 
Răspuns: Prin intermediul Programului de granturi mici „Cetățenii Acționează” FHI 360 susține OSC-urile din toată Republica Moldova pentru a: 
- Reacționa la posibilitățile evidente și oportunitățile apărute cu scopul de a rezolva prompt problemele cetățenilor și/sau grupurilor vulnerabile; 
- Promova anumite schimbări în comunități, printr-o contribuție activă la dezvoltarea acestora; 
- Implementa iniţiative care să asigure o supraveghere adecvată din partea cetăţenilor și activităţi de „supraveghere” cu scopul de a îmbunătăți responsabilitatea și transparența.
 
Costurile de construcție nu vor fi acoperite în cadrul programului de granturi. 
 
4. Întrebare: Este posibilă obținerea finanțării pentru reconstrucția unui cimitir dintr-o localitate rurală?
Răspuns: Asemenea costuri nu sunt acoperite în cadrul programului de granturi mici „Cetățenii Acționează”.
 
5. Întrebare: Reprezint un Consiliu Raional. Putem aplica la programul de granturi dacă dorim să reconstruim o școală, precum și un centru medical? 
Răspuns: Solicitanții programului „Cetățenii Acționează” trebuie să fie înregistrați ca OSC în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, în calitate de entități non-profit și să aibă un scop de interes public. OSC-urile pot aplica și implementa proiecte în parteneriat cu APL. Costurile de construcție nu sunt  acoperite în cadrul programului de granturi.
 
6. Întrebare: Reprezint o organizație ecologică. Sunt finanțate procurările de echipament și construcțiile?
Răspuns: Costurile de construcție nu sunt  acoperite în cadrul programului de granturi mici „Cetățenii Acționează”. Detalii privind bunurile și serviciile neelegibile, precum și mărfurile restricționate pentru procurare pot fi găsite în descrierea programului, disponibil pe site.  
 
7. Întrebare: Reprezint o publicație periodică, înregistrată ca asociație obștească. Pot aplica pentru programul de granturi al FHI 360? 
Răspuns: Orice solicitant înregistrat ca OSC poate aplica la programul de granturi al FHI 360, atât timp cât sunt respectate criteriile de eligibilitate și condițiile specificate în anunțul privind solicitarea cererilor de participare. 
 
8. Întrebare: Poate o primărie sau un muzeu să aplice la programul de granturi? 
Răspuns: Solicitanții programului „Cetățenii Acționează” trebuie să fie înregistrați ca OSC în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, în calitate de entități non-profit și să aibă un scop de interes public. OSC-urile pot aplica și implementa proiecte în parteneriat cu APL.
 
9. Întrebare: Am citit că costurile se vor rambursa după efectuarea activităților și prezentarea rapoartelor. Este corect? Din ce resurse să ia organizația bani în avans pentru implementarea proiectului? 
Răspuns: În cadrul acestui program de granturi mici FHI 360  va folosi Formatul de Acordare a unor Sume Fixe (FAA). Beneficiarii de grant vor primi o sumă fixă la momentul realizării fiecărei etape. FHI 360 nu acordă beneficiarului plăți în avans. Finalizarea unei etape este marcată prin prezentarea unui produs, a unei sarcini sau unui rezultat care se poate verifica ușor.
 
10. Întrebare: Unde putem găsi formularele de aplicare și modelul de buget în limba română?
Răspuns: Formularul de aplicare și modelul de buget în limba română pot fi descărcate de pe http://fhi360.md/index.php/ro/component/content/article/544-small-grants-program-qcitizens-actq-2nd-round.html
 
11. Întrebare: Ar putea un APL beneficia de grant pentru îmbunătățirea vieții populației, cum ar fi: mobilarea unui azil, organizarea unei cantine sociale, organizarea unui centru pentru copii?
Răspuns: Solicitanții programului „Cetățenii Acționează” trebuie să fie înregistrați ca OSC în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, în calitate de entități non-profit și să aibă un scop de interes public. OSC-urile pot aplica și implementa proiecte în parteneriat cu APL. Prin intermediul Programului de granturi mici „Cetățenii Acționează” FHI 360 susține OSC-urile din toată Republica Moldova pentru a: 
- Reacționa la posibilitățile evidente și oportunitățile apărute cu scopul de a rezolva prompt problemele cetățenilor și/sau grupurilor vulnerabile; 
-  Promova anumite schimbări în comunități, printr-o contribuție activă la dezvoltarea acestora; 
-  Implementa iniţiative care să asigure o supraveghere adecvată din partea cetăţenilor și activităţi de „supraveghere” cu scopul de a îmbunătăți responsabilitatea și transparența.
Detalii privind costurile, bunurile și serviciile neelegibile, precum și mărfurile restricționate pentru procurare pot fi găsite în descrierea programului, disponibil pe site.  
 
12. Întrebare: Dorim să cunoaștem, dacă putem aplica la Programul de granturi mici „Cetăţenii Acționează” pentru soluționarea unei probleme existente la un liceu..
Răspuns: Rugăm foarte mult să citiți anunțul și ghidul de aplicare pentru a vedea dacă ideea de proiect se încadrează în prioritățile anunțate, dar și dacă organizația corespunde criteriilor de eligibilitate. Toate cererile de participare depuse vor fi analizate de către o comisie de examinare, formată din experți independenți, reprezentanți ai MPSCS și ai altor donatori din Republica Moldova, care va examina propunerile conform cerințelor anunțate.
 
 

Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!

targul-ong-urilor FHI 360 a organizat 5 Târguri ale ONG-urilor (trei la Chişinău, unul la Cahul şi unul la Bălţi) cu sloganul „Cunoaşte ONG-ul care te...
club-de-presa   Lunar, FHI 360 invită membrii societăţii civile de nivel naţional şi local, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai sectorului...