FHI 360 Moldova

Registrul programelor cu sursă deschisă

Un număr tot mai mare de organizații ale societății civile (OSC-uri) din întreaga lume descoperă puterea utilizării tehnologiilor digitale care le ajută să dea amploare mesajului și productivității lor. În timp ce bugetele limitate pot constrânge unele OSC-uri să utilizeze servicii pe bază de abonament, vestea bună este că există un număr tot mai mare de soluții cu sursă deschisă disponibile spre utilizare care ar putea oferi alternative mult mai accesibile. Tabelul include o listă de programe cu sursă deschisă care ar putea fi utile în activitatea Dvs. Nu e nici pe departe prea comprehensivă, dar este un bun punct de pornire. De asemenea, este important de reținut că în timp ce codul aplicației cu sursă deschisă poate fi liber folosit și copiat, utilizarea acestuia nu este neapărat gratuită. Dacă nu dispuneți de propriul server și de capacitatea de găzduire pe plan local a oricăror dintre aceste instrumente, s-ar putea să plătiți pentru găzduirea serviciilor de către dezvoltatori sau terțe-părți.

Dacă nu sunteți familiarizați cu programele cu sursă deschisă, documentul de alături este o sursă utilă pentru a afla mai multe despre acestea Open Source and the Creative Commons: A Primer for Humanitarian Aid and International Development (Sursă-deschisă și„Creative Commons”: ABC-ul ajutorului umanitar și al dezvoltării internaționale), elaborat de Code Innovation. O altă sursă utilă este articolul How to Navigate Open Source Decisions Like a Techie(Accesarea profesională a soluțiilor de sursă deschisă) din ICT works.

Paginile web Open Source as an Alternative şi Opensource.com propune liste alternative libere pentru programele comerciale. De asemenea, chiar dacă nu toate exemplele lor vizează aplicațiile cu sursă deschisă, Kopernik Impact Technology Tracker și NOMAD Online Selection Tool sunt resurse utile de a afla mai multe despre varietatea de programe care ar putea avea tangență cu activitatea Dvs. din cadrul societății civile.

 

Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!

targul-ong-urilor FHI 360 a organizat 5 Târguri ale ONG-urilor (trei la Chişinău, unul la Cahul şi unul la Bălţi) cu sloganul „Cunoaşte ONG-ul care te...
club-de-presa   Lunar, FHI 360 invită membrii societăţii civile de nivel naţional şi local, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai sectorului...