FHI 360 Moldova

Înregistrați-vă pentru a beneficia de mecanismul de desemnare procentuală (numit și Legea 2%)

Începând de astăzi, 5 decembrie, asociațiile obștești și cultele reglioase care vor să beneficieze de mecanismul de desemnare procentuală, au la dispoziție 20 de zile lucrătoare să depună o cerere de înregistrare la Ministerul Justiției (conform unui model) şi să prezinte informaţii care confirmă că sunt eligibili.

 

 

Solicitanții trebuie:

·        să demonstreze că își desfășoară activitatea timp de cel puțin 1 an până la depunerea cererii;

·        să demonstreze că nu are datorii față de bugetul public național pentru perioadele fiscale anterioare;

·       să desfășoare activități de utilitate publică în cazul asociaţiilor obşteşti, fundațiilor și instituțiilor private, sau să desfășoare activități sociale, morale, culturale sau de caritate, în cazul cultelor religioase şi a părților lor componente.

Ministerul Justiției va întocmi o listă a organizațiilor care pot beneficia de mecanismul 2%. Lista va include denumirea completă și codul fiscal al organizaţiei şi va fi publicată pe pagina web a Ministerului Justiţiei (www.justice.gov.md).

Pe 2 decembrie, în Monitorul Oficial nr. 416-422, a fost publicat Regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale. 

Mecanismul de desemnare procentuală (numit și Legea 2%) este o modalitate indirectă prin care statul susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale și a cultelor. Statul renunţă la 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi permite acestora să decidă cine va beneficia de această sumă.

„Legea 2%” a fost adoptată cu scopul de a spori capacităţile de comunicare a organizaţiilor societăţii civile, de a dezvolta cultura filantropică, precum şi de a contribui la sporirea durabilităţii financiare a organizaţiilor societăţii civile.

Mai multe detalii despre acest mecanism, accesați:

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=367801

http://fhi360.md/index.php/en/newsroom/news-archive/521-2016-10-03-11-07-02.html

http://fhi360.md/docs/Desemnarea%20procentuala%20in%20RM.pdf

https://www.facebook.com/2-in-Republica-Moldova-1721605464824193/?notif_t=fbpage_fan_invite&notif_id=1480686205447610

http://justice.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=214&id=787

http://www.justice.gov.md/public/files/don/Model_cerere_2.pdf

 

 

 

 

Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!

targul-ong-urilor FHI 360 a organizat 5 Târguri ale ONG-urilor (trei la Chişinău, unul la Cahul şi unul la Bălţi) cu sloganul „Cunoaşte ONG-ul care te...
club-de-presa   Lunar, FHI 360 invită membrii societăţii civile de nivel naţional şi local, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai sectorului...