FHI 360 Moldova

Solidaritatea în mass media: cheia pentru îmbunătățirea transparenței media și accesului la informație în Moldova

„Calitatea imaginilor video și a sunetului înregistrărilor sesiunilor oferite de către Legislativ nu erau conform standardelor stațiilor TV. Acum cameramanii noștri își pot selecta singuri imaginile de la ședințele Parlamentului, iar echipa editorială poate decide independent care dintre acestea pot fi puse pe post”, a menționat Ileana Pîrgaru, reportera TVR Moldova, discutând despre modificările recente privind accesul presei la sesiunile Parlamentului.

Din anul 2014, după renovarea clădirii Parlamentului, jurnaliștii moldoveni nu au avut acces la sala de ședințe a legislatorilor. Cameramanii și reporterii trebuiau să monitorizeze sesiunile plenare dintr-o sală mică prin intermediul imaginilor video transmise pe câteva ecrane. Începând cu aprilie 2016, jurnaliștii au revenit în sala de ședințe a Parlamentului în rezultatul unei campanii concertate. Centrul pentru Jurnalism Independent  (CJI)  a desfășurat această campanie cu sloganul „Vrem Acces în Parlament” cu suportul programului „Parteneriate pentru o Societatea Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), implementat de FHI 360 și finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Timp de aproape doi ani, CJI a pledat pentru respectarea dreptului jurnaliștilor de a avea acces liber la ședințele plenare în Parlament organizând flash-mob-uri, dezbateri publice, cluburi de presă, și colectând petiții. Un element distinct al campaniei a fost gardul  „Țarcul presei”, instalat în fața sediului Parlamentului, în zilele când aveau loc ședințele în plen ale deputaților pentru a simboliza restricționarea accesului la informație. „Campania a fost una de amploare cu activități diverse, menite să  sporească solidaritatea jurnaliștilor și să sensibilizeze politicienii să găsească o soluție pentru ca presa să-și poată desfășura activitatea în condiții demne și să poată informa corect și verific cetățenii”, a menționat Nadine Gogu, Directoare executivă CJI. Organizația va lucra în continuare cu Parlamentul astfel încât jurnaliștii să aibă acces în sala pentru presa oricând ar avea nevoie, să poată intra și ieși  liber în/din sala de ședințe pentru a putea oferi actualizări prompte pentru  public.

CJI  a abordat un alt obstacol mai puțin vizibil pentru dezvoltarea mass mediei din Moldova: lipsa informațiilor privind proprietarii instituțiilor de media. Pentru a rezolva această problemă, CJI a desfășurat o amplă campanie de  promovare a proiectului de lege pentru modificarea Codului Audiovizualului, care include recomandări formulate de CJI. În urma amendamentelor aprobate de Parlament la acest Cod, instituțiile media din Moldova trebuie să publice informații cu privire la proprietarii lor. Datorita acestor prevederi, începând cu noiembrie 2015, cetățenii au  posibilitatea să cunoască cine sunt adevărații proprietari ai instituțiilor de presă. Acest fapt va permite cetățenilor să recunoască tendințele de dezinformare din materialele jurnalistice, și va facilita acțiunile de advocacy ale societății civile pentru independența și pluralismul media. 

În scopul sensibilizării privind reformele în domeniul media și asigurării accesului cetățenilor la informație, CJI va implica jurnaliștii și va continua monitorizarea angajamentelor Guvernului privind îmbunătățirea indicelui libertății presei în Moldova, în conformitate cu standardele europene.

 

 

 

 

Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!

targul-ong-urilor FHI 360 a organizat 5 Târguri ale ONG-urilor (trei la Chişinău, unul la Cahul şi unul la Bălţi) cu sloganul „Cunoaşte ONG-ul care te...
club-de-presa   Lunar, FHI 360 invită membrii societăţii civile de nivel naţional şi local, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai sectorului...