FHI 360 Moldova

Dezvoltăm formatori în domeniul organizațional

„Am renunțat la cariera în sectorul comercial-bancar pentru a lucra la dezvoltarea sectorului asociativ. La trainingurile livrate de Gheorghe Caraseni am înțeles că asta mi-ar aduce mai multă satisfacție din muncă”, explică Natalia Frunză, încă uimită de experiența prin care a trecut. Natalia a mers la Trainingurile pentru Formatori (ToT), livrate de Organizația de Consultanță și Training CARASENI în parteneriat cu Centrul CONTACT.

Trainingurile despre care vorbește Natalia sunt parte a unui proiect mai mare, care are drept scop identificarea necesităților de dezvoltare și consolidare a capacităților organizațiilor societății civile (OSC) și a prestatorilor de servicii, în domeniul dezvoltării organizaționale. Aproximativ 200 de persoane au fost instruite, alături de Natalia, cu sprijinul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, finanțat de către Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementat de FHI 360.

„Proiectul a fost lansat pentru că, până în prezent, nu erau identificate și sistematizate necesitățile de dezvoltare ale OSC-urilor din Republica Moldova, prin urmare era imposibil de gândit strategic un plan de dezvoltare a sectorului asociativ și de creștere a formatorilor. În rezultatul Studiul de Evaluare a Necesităților pe care l-am realizat în aprilie 2015 în cadrul acestui proiect, am reușit să organizăm traininguri tematice, care s-au bucurat de un interes foarte mare atât din partea OSC-urilor, cât și a formatorilor. În cadrul acestui proiect am putut livra traininguri pentru 200 persoane, dar s-au înregistrat peste 350. Numărul mare de solicitări ne-a surprins, dar totodată a fost o dovadă clară a faptului că am identificat corect necesitățile de dezvoltare ale OSC-urilor”, a explicat Gheorghe Caraseni, fondator OCT CARASENI.

Gheorghe Caraseni a mai spus că evaluând necesitățile OSC-urilor a înțeles că în Republica Moldova există un deficit foarte mare de formatori în dezvoltarea capacităților organizaționale. „Este un sector vulnerabil, cu multe tentații din exterior. Mulți dintre formatorii buni pleacă din sectorul asociativ în proiecte internaționale, ambasade sau peste hotarele țării. De aceea este întotdeauna plăcut când, în cadrul trainingurilor, putem descoperi noi talente. Dar și mai plăcut este atunci când reușim să le menținem în sectorul asociativ, cum s-a întâmplat în cazul Nataliei”, a conchis Caraseni.

Natalia spune că îi place să lucreze într-un domeniu, important nu doar pentru buzunar, dar și pentru suflet: „Am fost la foarte multe traininguri anterior, unele interesante, altele mai puțin. Aici, însă, într-o perioadă scurtă, am învățat foarte multe lucruri noi despre cumsă identific necesitățile de dezvoltare a unei organizații, cum sa elaborez designul unui training, cum sa fac corect o agenda, materialele de suport, cum sa livrezi si sa evaluez un training etc. Inițial aveam emoții, nu eram sigură, dar permanent eram încurajată, am învățat și am resimțit pe pielea mea efectele și importanța hamburgher-ului în feedback și comunicare. Ulterior, în cadrul vizitelor de monitorizare am urmărit cum se oferă o consultație și cum interacționează un consultant cu echipa pe care o instruiește. La un moment dat mi s-a propus să fac parte din echipa OCT CARASENI, eu am acceptat cu plăcere, dar aveam emoții.  Inițial Gheorghe Caraseni m-a încurajat  să livrez seminare alături de el. Inițial, el conducea tot seminarul, iar eu priveam și învățam și, ulterior discutam ce și cum a fost. Apoi împreună făceam seminare, iar Gheorghe îmi oferea posibilitatea să conduc unele sesiuni. Acum deja suntem la etapa când eu conduc unele sesiuni integral, iar Gheorghe mă urmărește și îmi oferă feedback. Astfel, am reușit să-mi descopăr un nou talent- cel de trainer și m-am integrat cu succes în echipa de formatori  OCT CARASENI. Am  încă multe de învățat, dar sunt fericită și mă simt bine”. 

 

 

 

Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!

targul-ong-urilor FHI 360 a organizat 5 Târguri ale ONG-urilor (trei la Chişinău, unul la Cahul şi unul la Bălţi) cu sloganul „Cunoaşte ONG-ul care te...
club-de-presa   Lunar, FHI 360 invită membrii societăţii civile de nivel naţional şi local, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai sectorului...