FHI 360 Moldova

Persoanele cu dizabilități: O forță pentru schimbare în Republica Moldova

„Cu un an în urmă nu am reușit să depun personal prima mea petiție primarului de Edineț, pentru că rampa de la primărie era inaccesibilă. M-a ajutat o asistentă cu depunerea documentului. Acum, însă, peste 1.300 de persoane cu nevoi speciale pot intra în clădirea primăriei și discuta personal cu autoritățile”, a declarant Ludmila Golteanova, o locuitoare a orașului Edineț în vârstă de 38 de ani.

Ludmila a depus o petiție în speranța că va fi construită o nouă rampă de acces la primărie. A decis să acționeze după ce a participat la o serie de instruiri organizate de asociația Motivație, desfășurate cu sprijinul programului „Parteneriate Pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementat de FHI 360.

Motivație, o organizație a societății civile care lucrează cu persoanele cu dizabilități, a instruit-o pe Ludmila alături de alte 17 persoane, cu și fără dizabilități, cum să se implice în procesul de luare a deciziilor publice. Activiștii învăță cum să implice efectiv cetățenii și mass-media și, având cunoștințe temeinice în domeniul drepturilor persoanelor cu nevoi speciale, responsabilizează autoritățile. Munca lor a început a da roade: „Grupul din Edineț a reușit să influențeze conducerea Oficiului stării civile și a primăriei să instaleze rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Iar în Hâncești, șeful Inspectoratului de stat în construcție a invitat grupul să evalueze, alături de experții Inspectoratului, accesibilitatea Centrului regional sportiv, construit recent în oraș”, a explicat Igor Meriacre, directorul asociației Motivație.

„Atunci când stai izolată în casă pentru mult timp, începi a crede că ești inutil. Acest training m-a ajutat să capăt încredere în propriile forțe. Imposibilitatea de a-mi folosi mâinile și picioarele nu mai este un obstacol în implicarea mea. Am scris prima petiție cu un creion în gură și în câteva luni am văzut rezultatul”, a spus mândră Ludmila.

Potrivit Rodeliei Vasilcov, vice-primara de Edineț, scrisoarea Ludmilei a fost un imbold pentru oficialii orașului ca să îmbunătățească accesul în primărie. „Fiind expertă în accesibilitate, Ludmila ne-a oferit consultații importante în construcția rampei. Aceste sfaturi au fost foarte utile, pentru că în oraș nu există alți experți în domeniu”, a declarat vice-primara.

Comoditățile inaccesibile la unicul aeroport internațional din Moldova reprezintă un alt obstacol pentru persoanele cu dizabilități și cei care vizitează țara. Activiștii de la Motivație au organizat un flash-mob și au testat accesibilitatea aeroportului. La moment, organizația lucrează cu managerii de la aeroport pentru ca să adapteze comoditățile la nevoile persoanelor cu dizabilități și instruiește angajații aeroportului să poată oferi sprijin persoanelor cu nevoi speciale, care călătoresc.

Mai este mult de lucru. Motivație va continua să îmbunătățească viețile celor peste 183.000 de persoane cu dizabilități din Moldova implicându-i în viața publică și responsabilizând autoritățile să îndeplinească angajamentele pe care și le-au asumat prin documente naționale și internaționale, ce garantează respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități de a participa la procesul de luare a deciziilor publice, a munci și a călători. 

 

Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!

targul-ong-urilor FHI 360 a organizat 5 Târguri ale ONG-urilor (trei la Chişinău, unul la Cahul şi unul la Bălţi) cu sloganul „Cunoaşte ONG-ul care te...
club-de-presa   Lunar, FHI 360 invită membrii societăţii civile de nivel naţional şi local, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai sectorului...