FHI 360 Moldova

Atenție! Pericol de troli...

Ce e este un trol? Care e scopul trolingului și cum îl putem preveni? Încercarea unei tipologii a ceea ce numim troli, precum și câteva sfaturi despre cum să luptăm contra acestora. În articolul de mai jos citiți un comentariu despre o nouă „știință”, „trologia”.

Despre… troling, trol
 
Definiție(i): Trolingul este o încălcare a regulilor Internetului și se face adesea pentru a iniția sau cataliza un conflict.
 
Trol-ul este o persoană care: a) seamănă animozitate în spațiul online, folosind atacuri la persoană deseori fără argumente sau postând conținut agresiv, cu intenția clară de a provoca cititorii, pentru ca aceștia la rândul lor să reacționeze emotiv; și care b) perturbează o discuție sau conversație constructivă, de multe ori făcând-o pentru propriul lor amuzament. Claire Hardaker menționează că intenția majoră a trolilor este „să provoace animozități și să declanșeze sau agraveze conflicte, doar pentru propria distracție”.
 
Scurt istoric
 
Bineînțeles, trolii adevărați sunt cu totul altceva decât conotația care le-a fost atribuită de către „generația Internet”. În mitologia nordică, aceștia erau ființe zburdalnice, care trăiau în munți sau în păduri, întruchipau forțele rele ale naturii și nu dispuneau de capacități intelectuale tocmai avansate. Termenul de trol, cu semnificația și înțelesul lui prezent, a fost folosit pentru prima dată la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut. Totuși, acesta a fost menționat și cercetat (oficial) pentru prima dată în anul 1992 de către Judith Donath, care numea trolingul drept o tactică agresivă de a pune întrebări naive și sau a disemina informație falsă. Cel puțin așa erau identificate persoanele care perturbau în mod intenționat comunitatea online. Pe parcursul timpului noțiunea și procesul au suferit câteva mutații. Astfel, dacă trolingul timpuriu s-a manifestat ca un fenomen relativ inofensiv, ulterior însă acesta a luat o turnură agresivă și este caracterizat actualmente ca un mod de comportament total anti-social.
 
Scopul trolilor este de a evita orice discuție pe baza argumentelor care le-ar constrânge acțiunile. Aceștia întotdeauna vor căuta noi căi și procedee de a-i enerva pe ceilalți (useri online) și/sau de a canaliza discuția sau subiectul discuției într-o cu totul altă direcție.
 
Trolingul în mare parte poate fi caracterizat drept formă de agresiune socială, care are la bază trei elemente esențiale:

1.     Există în exclusivitate în mediul online/virtual;

2.     Mizează pe niște mecanisme specifice care urmăresc catalizarea agresiunii și conflictului social, care se răspândește (mai) rapid și instantaneu în comunitatea online/virtuală;

3.     Potențialele victime ale conflictului nu au posibilitatea contactului fizic sau vizual cu inițiatorul conflictului, ci doar virtual.


Caracteristici și categorizări 
 
Cea mai importantă caracteristică a trolilor este anonimitatea. Totuși, în prezent aceasta nu mai este o condiție obligatorie pentru aceștia. Altceva e că, de cele mai multe ori trollerii nu au simțul responsabilității pentru cele declarate și (mai în toate cazurile) operează cu judecăți de valoare și opinii personale, în dauna argumentelor sau faptelor/datelor concrete. Și, cel mai important: urmăresc distragerea atenției de la problemă/subiectul abordat și canalizarea discuției într-o cu totul altă direcție.
 
Există diferite categorizări ale trolilor. De exemplu, sociologul rus Roman Vnebracinîh i-a divizat în: comentatori, provocatori, eroi și sfătuitori. Centrul NATO din Riga (Letonia) în domeniul comunicaţiilor strategice a făcut o clasificare trolilor (referindu-se în special la armata trolilor care se află în solda Kremlinului). Potrivit unui raport al acestui think- tank, există cinci tipuri de troli: a) „trolii conspiraționiști” (SUA e marele rău); b) „trolii-bikini”, (amabili, care te roagă să le dai dreptate în tot ceea spun ei); c) „trolii agresivi”; d) „trolii Wikipedia” sau „editori” (editează conținutul online unde Ii se oferă posibilitatea, bineînțeles de fiecare dată postând osanale în adresa Federației Ruse); e) „trolii ataşament”, care cutreieră Internetul în lung și în lat și postează informație, linkuri, poze, declarații etc. produse de instituțiile media propagandistice de la Kremlin.
 
Una din cele mai exhaustive categorizări (care de altfel se pretează și spațiului online din Republica Moldova) a fost făcută de către bloggerul Vali Petcu. Potrivit lui, există patru categorii de troli.

1.     Trolii vedete (sau comentatorii). De obicei, nu stau în anonimitate. Îi putem vedea uneori la TV, asculta la radio, sau citi în ziare sau platforme online. În cele mai multe cazuri se pricep la toate. De obicei, sunt angajați politic.

2.     Trolii de comentarii. Cei care postează conținutul gândit de altcineva (sau cel puțin acesta este coordonat cu acel „cineva”). Tactica acestora: „au venit, au postat și au plecat”, fără să îi intereseze reacția la „conținutul” diseminat de către ei. Cea mai eficientă metodă de luptă cu ei este de a le șterge imediat conținutul postat.

3.     Trolii portalurilor de știri (singura categorie care are și un aspect pozitiv). Sunt în cele mai multe cazuri anonimii care comentează știrile de pe platformele online informative. Nota bene: în unele cazuri, postările acestora pot veni în ajutor jurnaliștilor. Spre exemplu, aceștia pot fi un fel de „whistleblower”-ii sau „insider”-i, care pot disemina informație ce poate deveni o știre, sau pot contribui la realizarea unei investigații (detalii, date etc.). Bineînțeles, acestea trebuie neapărat verificate din câteva surse înainte de a fi publicate de instituțiile media.

4.     Postacii amenințători (sau provocatori). Nu fac altceva decât să polueze spațiul online (media). De obicei pentru aceștia există tactica BLOCK sauINGNORE. Sau, dacă se ajunge și mai departe (amenințări cu răfuiala fizică etc.) pot fi apelate organele de poliție.

 
Trolingul politic
 
Trolii politici sunt, parafrazând vorba lui Lenin, „idioții utili” ai politicienilor sau, partidelor politice. Sunt niște instrumente online pentru politicieni sau partide politice pentru a face politică (murdară) cu mâinile altcuiva sau, în acest caz, a anonimilor virtuali.
 
Trolii politici sunt în cele mai multe cazuri persoane plătite pentru a „purta” discuții și a se angaja în dezbaterile online susținând cauza celor care îi plătesc. Aceasta este o practică destul de răspândită în lume. Spre exemplu, în Federația Rusă există companii care plătesc adevărate armate de troli pentru a posta comentarii pe platformele online sau rețele sociale. Publicația The Atlantic vorbește despre un caz în care o persoană din Federația Rusă a fost angajată de o companie din Sankt Petersburg, pentru a posta 100 de comentarii pe zi, pe anumite platforme online, pentru un onorariu de „1,180 ruble ($36.50) și un prânz gratis”.
 
Un alt exemplu este cel al Chinei. Recent, un grup de cercetători de la Universitatea din Harvard (USA) a elaborat un studiu (How the Chinese Government Fabricates Social Media Posts for Strategic Distraction, not Engaged Argument) care arată că în ultimii cinci ani guvernul chinez a investit foarte multe resurse atât umane, cât și financiare în propaganda online, în special prin intermediul rețelelor sociale. Astfel, raportul menționează despre faptul că guvernul chinez are „angajați” aproximativ 2 milioane de persoane pentru a produce aproape jumătate de miliard de postări pe an. Scopul acestui conținut este de a distrage atenția de la problemele reale ale țării și/sau redirecționarea criticilor aduse instituțiilor oficiale. Majoritatea acestor troli sunt funcționari publici, care au primit chiar și un nume „50c Party”, pentru faptul că sunt plătiți cu 50 cenți pentru fiecare postare. Nu credeți că, undeva, am văzut și în Republica Moldova ceva asemănător?
 
Dosarul „Gala Bute” în România. În octombrie 2015, website-ul Tolo.ro publica o investigatie realizata de jurnalistii Mirela Neag, Razvan Lutac și Catalin Tolontan, care arărau cum funcționa o rețea de troli plătiți de Elena Udrea. Astfel, potrivit acestei investigații în anul 2012, o echipă de 18 troli aveau misiunea de a posta câte minim 100 comentarii/mesaje la articolele care erau sugerate de către Elena Udrea. Fiecare persoană era plătită cu aproximativ600 euro/lunar.
 
Republica Moldova. Partidele politice și politicienii din Republica Moldova în foarte multe cazuri au „angajate” persoane pentru această „misiune”. Aceștia – trolii – au drept scop(uri) de: a) a lustrui imaginea și succesele „angajatorului”; b) a discredita oponenții politici ai acestuia. Exemple în acest sens: găsiți multe accesând și citind comentariile la postările paginilor oficiale Facebook ale partidelor politice sau ale politicienilor din Republica Moldova.
 
Respectă regula: “Don’t feed the trolls”
 
Sloganul nescris al trolilor spune că „...nu există etică. Există doar dreptul celui superior de a conduce pe cel inferior lui”. Anume din acest considerent problema majoră în acest caz e că o minoritate (trolii) pot distruge un website, forum, discuție sau subiect pus în discuție de o majoritate.
 
Care ar fi antidotul(urile) împotriva acestui fenomen și adepților săi?

1.     Excluderea compartimentului pentru comentarii. Pentru (anumite) blogguri, website-uri sau pagini online personale (în special cele care se bucură de o popularitate relativ mare) aceasta poate fi o soluție. La o astfel de strategie – de închidere a zonei de comentarii – au apelat mai multe publicații, printre acestea ReutersRecodeChicago Sun-Times sau The Huffington Post. Niciunul dintre aceste platforme online nu a revenit asupra deciziei. Alte publicații, de exemplu, au sistat scrierea comentariilor pentru o perioadă anumită de timp (The Verge). Totuși, această tactică nu ar fi fiabilă pentru instituțiile online mici, din simplul considerent că una din cauzele creșterii popularității lor este interacțiunea cu userii. Pe de altă parte, cum rămâne cu rețelele sociale, unde elementul de bază este interacțiunea și comentariile la anumite postări?

2.     Filtrarea comentariilor și așa-numitului UGC (user generated content). De exemplu, versiunile online ale unor ziare, unde editorii filtrează comentariile și tot ei decid căror comentarii scrise de către utilizatori să li se ofere un răspuns. Punctul slab al acestei soluții este că se pierde foarte mult timp pentru filtrare, procedură de aprobare și răspunsuri la aceste comentarii.

3.     Procedurile de pre-moderare – când conținutul (comentariile) necesită aprobarea preventivă a moderatorilor unei platforme online sau rețele sociale – și, post-moderarea, când conținutul plasat poate fi modificat ulterior publicării. În ambele cazuri apare la mijloc problema cenzurii. Totuși, atâta timp cât nu avem încă un „cod de conduită” în spațiul online și nu avem o cultură corectă a dialogului, aceasta ar putea fi o metodă de luptă contra trolingului.

4.     Nu anonimatului online! Facebook, Google și Gizmodo au cerut și continuă să militeze pentru eliminarea anonimatului online. Totuși, aceasta ar fi o soluție pentru societățile democratice, unde există o justiție corectă, este asigurat dreptul la exprimare și există un spațiu online cu adevărat liber și reglementat. Întrebarea majoră este dacă aceasta poate fi o soluție aplicabilă și în cazul țărilor cu un regim autoritar sau totalitar, unde desidenții sau forțele de opoziție nu se pot exprima altfel decât prin intermediul anonimatului?

5.     Elaborarea și adoptarea unor amendamente legale și normative care să combată (anumite) elementele nocive ale trolingului. În Marea Britanie, de exemplu, secțiunea 127 din Communications Act 2003, spune că este o ofensă să trimiți mesaje care sunt „extrem de ofensatoare și conțin un caracter indecent, obscen sau amenințător”. Deja există cazuri ( vezi cazul Sean Duffy, sau cazul Colm Coss) de privarere de libertate a persoanelor care au încălcat această prevedere. În SUA, toate cele 50 de state au adoptat legi împotriva hărțuirii și agresiunii online/cibernetice.

 
Concluzie: Regula a 14 a Internetului spune: „Do not argue with trolls – it means that they win” (Nu te certa cu trolii – odată ce ai început, ai pierdut deja lupta). Însuși, Jason Fortuny, unul din trolii „faimoși” spunea la un moment dat că „trolingul va muri, doar atunci când trolii nu vor mai fi luați în serios”. Deci, nu hrăniți trolii („Don’t feed the trolls”).
 
Mic îndreptar de „luptă” contra trolilor

1.     Atâta timp cât nu folosesc cuvinte necenzurate, lasă trolii să se manifeste. Dacă trec limita și dau frâu cuvintelor necenzurate, simplu, există butonulBLOCK.

2.     Încearcă să stabilești din capul locului că discuția în contradictoriu este acceptată, doar dacă se respectă un principiu simplu: fapte, argumente și informație veridică/verficabilă (de obicei nu funcționeză, însă depinde doar de tine). Dacă va fi un trol inteligent (straniu, dar sunt și din ăștia), ar putea să își dea seama că greșește și treptat să renunțe la „misiunea” sa.

3.     Atâta timp cât comentariile lor sunt în limita bunului simț, nu încerca să le editezi. Or, aceasta e una din tactica pe care o urmăresc și, de pe urma căreia, ulterior vă vor acuza de cenzură.

4.     Cea mai sigură și testată metodă (când toate celelalte menționate mai sus se epuizează): ignoră-i. Ignoranța doare cel mai mult, mai ales în cazul trolilor, pentru că în cele mai multe cazuri ei se hrănesc din această „activitate”. De obicei, când nu le este acordată atenția cuvenită, trolii ... „mor”.

PS: Și, da, (potențiali) troli suntem toți, important e să avem bun simț și să conștientizăm limitele.

 Victor GOTIȘAN, cercetător media


Acest material este publicat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație,promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360. Acest material este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

 

 
durabilitatea-financiar-a-organizaiilor-societii-civile-in-republica-moldova-nevoia-unor-reguli-simple-i-unice-pentru-finanarea-direct-a-osc-de-ctre-stat 10 September 2018, 08.06

Durabilitatea financiară a Organizațiilor Societății Civile în Republica Moldova: nevoia unor reguli simple și unice pentru finanțarea directă a OSC de către stat

Diversitatea rolurilor pe care le joacă Organizațiile Societății Civile (OSC) într-o societate este foarte variată. OSC sunt cele care abilitează cetățenii să-și revendice drepturile, contribuie la stimularea cetățeniei active, la...
rspunsuri-la-intrebrile-de-clarificare-privind-donarea-bunurilor-i-echipamentului-de-ctre-mpscs 23 August 2018, 11.21

Răspunsuri la întrebările de clarificare privind donarea bunurilor și echipamentului de către MPSCS

1. Care sunt dimensiunile meselor de birou pe care le aveți și intenționați să le donați? Răspuns: Dimensiunile meselor sunt următoarele: • N0098, N0099, N0100: Masă de birou tip colțar – 2000mm * 1500mm * 750mm •...
-mpscs-doneaz-bunuri-i-echipament- 14 August 2018, 10.07

MPSCS donează bunuri și echipament

Prin prezenta vă informăm că programul Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS),  implementat de către FHI 360 și susținut financiar de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), își...
moldovan-parliament-adopts-a-strategy-to-strengthen-civil-society 17 July 2018, 00.00

Moldovan Parliament Adopted a Strategy to Strengthen Civil Society

On March 23, 2018, the Moldovan Parliament approved a Civil Society Development Strategy (CSDS) and Action Plan, two significant and comprehensive policy documents that lay out the authorities’ commitment to strengthen citizen...
reprezentantii-organizatiilor-societatii-civile-osc-sunt-invitati-s-participe-la-o-serie-de-ateliere-de-comunicare-cu-titlul-communication-accelerator-hub 21 June 2018, 07.48

Reprezentanții organizațiilor societății civile sunt invitați să participe la o serie de ateliere de comunicare cu titlul ”Communication Accelerator Hub”

Reprezentanții organizațiilor societății civile (OSC) sunt invitați să participe la o serie de ateliere de comunicare cu titlul ”Communication Accelerator Hub”. Atelierele sunt realizate  în cadrul...
2018-06-11-12-40-00 11 June 2018, 11.59

Târgul ONG-urilor a reunit peste 40 de organizații neguvernamentale din întreaga țară

Târgul ONG-urilor a reunit peste 40 dintre cele mai active organizații neguvernamentale din diferite regiuni ale țării, care au informat publicul despre realizările lor și despre oportunitățile de voluntariat și de sprijinire prin...
targul-ong-urilor-o-invitatie-la-explorare-implicare-si-sustinere-a-initiativelor-civice 08 June 2018, 09.50

Târgul ONG-urilor - o invitație la explorare, implicare și susținere a inițiativelor civice

CE: Târgul ONG-urilor    CINE: Oficiali de rang înalt ai Parlamentului Republicii Moldova şi Ambasadei SUA în Moldova, reprezentanți  ai FHI 360 Washington şi ONG-urilor din Republica...
recommendations-of-the-conference-qthe-road-to-financial-sustainability-of-civil-society-organizationsq 06 June 2018, 09.19

Recommendations of the conference "The road to financial sustainability of civil society organizations"

  The Road to Financial Sustainability of Civil Society Organizations Regional Conference On May 15-16, 2018 ECNL and FHI360 / Moldova Partnerships for Sustainable Civil Society Program, in partnership with the...
2018-05-21-08-35-33 17 May 2018, 00.00

Dezvoltarea societății civile: De la implicare în procesul decizional la viabilitate financiară

Dezvoltarea societăţii civile în Republica Moldova, stimularea coeziunii sociale şi valorificarea potenţialului uman, pot fi asigurate printr-un dialog constructiv cu autorităţile publice, inclusiv prin consolidarea sustenabilităţii...
organizaiile-societii-civile-i-reprezentanii-serviciului-fiscal-de-stat-au-discutat-despre-implementarea-legii-2 26 April 2018, 00.00

Organizațiile societății civile și reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat au discutat despre implementarea legii 2%

Aproximativ 21,201 de  persoane au redirecționat 2% din impozitul anual pe venit în sprijinul organizațiilor societății civile (OSC) şi cultelor religioase în anul trecut, iar suma totală care a fost validată a...
istoriile-de-succes-ale-societii-civile-prezentate-studenilor-universitii-de-stat-din-moldova 18 April 2018, 00.00

Istoriile de succes ale societății civile - prezentate studenților Universității de Stat din Moldova

Zeci de studenți ai facultăților de Jurnalism, Științe ale Comunicării și Drept au participat la întâlnirea publică cu reprezentanții organizațiilor societății civile (OSC) din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în...
the-road-to-financial-sustainability-of-civil-society-organizations-regional-conference-in-chisinau-may-15-16-2018 11 April 2018, 00.00

The road to financial sustainability of civil society organizations Regional conference in Chisinau (May 15-16, 2018)

Financial stability is a cornerstone topic for most civil society organisations in Moldova, where around 80 % of civil society organizations (CSO) funding comes from foreign sources.  The new 2% designation mechanism, ministries’...
2018-03-26-13-53-18 10 April 2018, 00.00

Organizațiile Societății Civile sunt invitate să participe la Târgul ONG-urilor

Organizațiile Societății Civile sunt invitate să participe la Târgul ONG-urilor, care va fi organizat în cadrul campaniei  “SUSȚINE ONG-ul care te reprezintă”. Campania este realizată în cadrul...
call-for-applications-support-for-the-implementation-of-the-moldovas-civil-society-development-strategy-2018-2020- 29 March 2018, 13.56

Call for Applications: Support for the implementation of the Moldova’s Civil Society Development Strategy 2018-2020

The Moldova Partnerships for Sustainable Civil Society (MPSCS) cordially invites submissions from a civil society organization or an independent expert (or group of experts) to provide support for carrying out several activities related to...
2018-03-16-12-38-13 15 March 2018, 00.00

Raport API: Acţiunile planificate în actualul Plan de acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere în domeniul mass-media sunt insuficiente

Joi, 15 martie 2018, API a prezentat cel de-al patrulea raport de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de Republica Moldova în Planul de acțiuni (PNA) pentru implementarea Acordului de...
forumul-privind-susinerea-i-durabilitatea-financiar-a-organizaiilor-societii-civile 27 February 2018, 00.00

FORUMUL PRIVIND SUSŢINEREA ŞI DURABILITATEA FINANCIARĂ A ORGANIZAŢIILOR SOCIETĂŢII CIVILE

Asociaţia “MOTIVAȚIE” invită reprezentanţii mass-media la Forumul privind susținerea și durabilitatea financiară a Organizațiilor Societății Civile (OSC), care va avea loc la Institutul Muncii (mun. Chișinău, str....
contractarea-de-ctre-stat-a-serviciilor-sociale-prestate-de-osc-uri 22 January 2018, 13.39

Contractarea de către Stat a serviciilor sociale prestate de OSC-uri

Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD) invită OSC-urile cointeresate în contractarea serviciilor sociale la masa rotundă de prezentare a Studiului „Identificarea barierelor și lacunelor în...
call-for-applications-research-and-policy-paper-on-the-situation-of-state-funding-for-civil-society-organizations-in-the-republic-of-moldova-and-recommendations-for-improvement 12 January 2018, 13.29

Call for Applications: Research and policy paper on the situation of state funding for civil society organizations in the Republic of Moldova and recommendations for improvement

Deadline:  February 2, 2018 (18:00 Moldova time)   The Moldova Partnerships for Sustainable Civil Society (MPSCS) cordially invites submissions from a civil society organization or an independent expert to prepare a policy...
2017-12-13-14-16-21 13 December 2017, 14.55

2% în Moldova. Rezultatele primul an de implementare

Starting with 2017 Moldovan taxpayers can designate 2% of their annual income tax to CSOs and religious organizations  
moldovan-civil-society-organizations-actively-diversify-their-domestic-funding 13 November 2017, 16.20

Moldovan civil society organizations actively diversify their domestic funding

As of January 2017, over one million Moldovan taxpayers can choose to designate 2% of their annual income tax to civil society organizations (CSOs) and religious organizations of their choice. Woman and Child – Protection and Support...
good-governance-of-civil-society-organizations-csos-is-an-essential-element-of-a-sustainable-and-thriving-sector-to-assist-the-moldovan-civil-society-in-addressing-the-internal-governance-and-hence-to-support-csos-transparency-and-accountability-th 03 November 2017, 14.15

Handbook of NGO Governance to help improve CSOs transparency and accountability

Good governance of civil society organizations (CSOs) is an essential element of a sustainable and thriving sector. To assist the Moldovan civil society in addressing the internal governance and, hence, to support CSOs’ transparency...
request-for-proposals-rfp-support-in-organizing-and-conducting-a-visibility-event- 01 November 2017, 07.59

REQUEST FOR PROPOSALS (RFP): Support in Organizing and Conducting a Visibility Event

Within the framework of the Moldova Partnerships for Sustainable Civil Society (MPSCS) project, FHI 360 is seeking a contractor for organizing a fair/event for CSOs in the center of Chisinau with presentations by MPSCS-funded initiatives,...
2017-10-17-06-01-28 02 October 2017, 00.00

Învață gratuit cum să oferi prim ajutor medical

Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova invită liceele din Chișinău, Ialoveni și Strășeni să beneficieze de instruire gratuită de acordare a ajutorului medical de urgență. Acesta este un program de dezvoltare a...
atelier-provocrile-unei-campanii-de-advocacy 19 September 2017, 10.50

Atelier „Provocările unei campanii de advocacy”

Moderatoare: Liliana Palihovici Data: 29 septembrie 2017, orele 9:30-12:30 Locul desfășurării: Chișinău, Moldova Proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), cu susținerea...
communications-consultant-deadline-extended-by-september-26-2017 18 September 2017, 07.14

Communications Consultant (Deadline Extended by September 26, 2017)

  MPSCS is seeking to contract the services of a consultant to design and implement communications activities aimed at amplifying partner CSOs’ messaging and to improve civil society’s visibility and credibility. The...
announcement-communications-consultant 05 September 2017, 12.40

Announcement: Communications Consultant

MPSCS is seeking to contract the services of a consultant to design and implement communications activities aimed at amplifying partner CSOs’ messaging and to improve civil society’s visibility and credibility. The consultant...
request-for-consultant-services-short-term-public-policy-advocacy-consultant 05 September 2017, 10.58

Request for Consultant Services: Short-term Public Policy Advocacy Consultant

MPSCS seeks to commission a local Public Policy Advocacy Consultant to support the team in enhancing civil society organizations (CSOs) to advocate for national/local issues and incorporate best standards and practices. The consultant...
dou-instrumente-online-pentru-dezvoltarea-organizaiilor-societii-civile 05 September 2017, 09.39

Two online tools for organizational development

Starting with September 2017, you can access our online tools - the Organizational Development Assessment (ODA) and the Test/quiz to self-evaluate your knowledge in CSO management, policies and procedures. They will help you to assess the...
raport-cji-mai-multe-instituii-media-din-r-moldova-prezint-faptele-selectiv-recurg-la-manipulare-i-folosesc-un-limbaj-discriminator 22 June 2017, 00.00

Raport CJI: Mai multe instituții media din R. Moldova prezintă faptele selectiv, recurg la manipulare și folosesc un limbaj discriminator

Patru din cele 11 instituții media monitorizate în lunile aprilie și mai 2017 au dat dovadă de părtinire la scrierea știrilor, exprimându-și în text sprijinul față de un anumit partid, au exagerat faptele și au distorsionat...
2017-07-05-14-00-19 14 June 2017, 00.00

Experți API: “Realizarea Planului Național de Acțiuni în domeniul mass-media necesită accelerare”

Asociația Presei Independente (API) a prezentat primul raport de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de Republica Moldova în Planul de acțiuni (PNA) pentru implementarea Acordului de...
the-2-law-a-milestone-towards-civil-society-sustainability-in-moldova 01 June 2017, 12.08

The 2% Law: a milestone towards civil society sustainability in Moldova

“Civil society organizations (CSOs) are promoting active citizenship. The 2% designation can help CSOs to get closer to citizens and to become more sustainable”– Liliana Palihovici, Vice-Speaker of the Moldovan...
vacancy-procurement-and-operations-manager-june-october-2017-replacement-with-possible-extension 29 May 2017, 07.30

Vacancy: Procurement and Operations Manager (June-October 2017, replacement with possible extension)

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
vacancy-senior-capacity-building-and-gender-manager-one-year-position-extended-deadline 16 May 2017, 07.26

Deadline extended : Senior Capacity Building and Gender Manager (one-year position)

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
vacancy-senior-capacity-building-and-gender-manager-one-year-position 05 May 2017, 09.06

Vacancy: Senior Capacity Building and Gender Manager (one-year position)

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
2017-05-02-08-16-56 27 April 2017, 00.00

Raport CJI: Se constată forme mai grave de manipulare informațională, iar jurnaliștii sunt antrenați în campanii de propagandă

„În perioada februarie-aprilie 2017 au fost constatate forme noi și mai grave de manipulare informațională - trunchierea declarațiilor, distorsionarea mesajului și scoaterea din context - și de propagandă, ceea ce de regulă este...
start-campaniei-de-informare-privind-legea-2 03 April 2017, 00.00

Start campaniei de informare privind legea 2%

Clinica Juridică Universitară (CJU) din Bălți  a dat startul campaniei de informare a cetățenilor cu privire la redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către organizația preferată. Campania a fost lansată pe 30 martie, 2017 în...
consumatorii-de-produse-media-vor-putea-semnala-falsurile-informaionale 28 March 2017, 07.00

Consumatorii de produse media vor putea semnala falsurile informaționale

Asociația Presei Independente (API) a lansat Aplicația StopFals pentru telefoanele mobile, care funcționează în sistemele de operare Android și iOS. Descărcând această aplicație, utilizatorii vor primi toate informațiile și...
2017-03-23-08-36-07 23 March 2017, 09.28

Întrebări și Răspunsuri „CETĂȚENII ACȚIONEAZĂ”, runda a II-a

1. Întrebare: Sunt o persoană fizică și am beneficiat de instruiri din partea AFAM. Pot obține un grant în cadrul programului? Răspuns: Solicitanții programului  „Cetățenii Acționează”  trebuie să fie...
vacancy-training-coordinator-one-year-position 07 March 2017, 08.31

VACANCY: Training Coordinator (one-year position)

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
small-grants-program-qcitizens-actq-2nd-round 24 February 2017, 08.48

Small Grants Program: Citizens Act, 2nd round

FHI 360 is seeking applications for the “Citizens Act” Small Grants Program to support innovative quick-impact activities to address emerging needs through advocacy actions or targeted community development projects....
training-media-advocacy-i-participare-civic- 09 February 2017, 13.07

Training „Media Advocacy și Participare Civică”

Data: 20 - 21 martie 2017 Locul de desfășurare: Chișinău, Moldova Mass-media poate fi mai mult decât un mijloc  de comunicare cu cetățenii și factorii de decizie. Mass-media poate fi și un potențial partener...
open-source-software-directory 20 January 2017, 09.15

Open Source Software Directory

More and more CSOs globally are discovering the power of using digital technologies to help them to amplify their message and their productivity. While limited budgets may constrain some CSOs from using subscription-based services, the good...
colectarea-fondurilor-curs-de-baz 17 January 2017, 12.32

Colectarea Fondurilor, Curs de Bază

Centrul  European pentru Drept Necomercial (ECNL) și Centrul CONTACT (Moldova) organizează un curs de instruire în colectarea fondurilor (fundraising) pentru OSC-urile din R. Moldova. Instruirea este organizată în cadrul...
invitaie 13 January 2017, 15.57

INVITAȚIE

Centrul „Speranța” lansează, în cadrul unei mese rotunde, versiunea ușor de citit, ușor de înțeles a celor mai importante acte din domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități Convenția ONU privind Drepturile...
technical-support-to-promotion-of-the-2-designation-mechanism-in-the-republic-of-moldova- 30 December 2016, 08.03

Technical support to promotion of the 2% designation mechanism in the Republic of Moldova

Call for Applications  Deadline for applications: January 12, 2017 (18:00 Moldova time) The Moldova Partnerships for Sustainable Civil Society (MPSCS) cordially invites submissions from a civil society organization (a...
2016-12-15-09-55-15 15 December 2016, 10.52

Întrebări și Răspunsuri: Solicitarea Cererilor de Participare

Producerea şi Difuzarea unor Materiale Video despre Realizările Societăţii Civile I. Întrebare: Cum să procedăm în formarea bugetului în cazul în care televiziunile nu permit difuzarea unui spot de 3 minute...
rfp-amended-and-reposted-produce-and-disseminate-a-set-of-videos-about-civil-society-achievements- 12 December 2016, 10.43

RFP AMENDED AND REPOSTED: Produce and Disseminate a Set of Videos about Civil Society Achievements

RFP AMENDED AND REPOSTED: December 12, 2016 RFP FOR: Hiring a company that will produce and disseminate a set of videos about civil society achievements. APPLICANT PROFILE: Legal entities registered in Moldova (CSO, production...
vacancy-grants-and-logistics-coordinator 08 December 2016, 10.58

VACANCY: Grants and Logistics Coordinator

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
vacancy-senior-capacity-building-and-gender-manager 07 December 2016, 08.50

Vacancy: Senior Capacity Building and Gender Manager

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
ce-trebuie-s-facem-pentru-a-beneficia-de-legea-2 06 December 2016, 00.00

Ce trebuie să facem pentru a beneficia de Legea 2%

Asociațiile obștești, fundațiile, instituțiile private, cultele religioase și părțile componente ale acestora pot depune cererea de înregistrare în lista beneficiarilor Legii 2% la Ministerul Justiției până pe 29 decembrie...
2016-12-05-14-16-27 05 December 2016, 15.15

Înregistrați-vă pentru a beneficia de mecanismul de desemnare procentuală (numit și Legea 2%)

Începând de astăzi, 5 decembrie, asociațiile obștești și cultele reglioase care vor să beneficieze de mecanismul de desemnare procentuală, au la dispoziție 20 de zile lucrătoare să depună o cerere de înregistrare la...
apel-pentru-cereri 24 November 2016, 08.06

Apel pentru cereri

Asistență pentru elaborarea extinderii Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile în R. Moldova Termen-limită de depunere a cererilor: 30 noiembrie 2016 (orele 18:00, ora locală, mun. Chișinău) Programul...
2016-11-03-10-16-37 03 November 2016, 10.53

Întrebări și Răspunsuri: „CETĂȚENII ACȚIONEAZĂ”

  1.    Întrebare: Poate o primărie sau Consiliul Raional să aplice la runda de granturi „Cetățenii Acționează” în parteneriat cu OSC-ul local? Răspuns: Solicitanții trebuie...
request-for-proposals-rfp-produce-and-disseminate-a-set-of-videos-about-civil-society-achievements- 01 November 2016, 11.56

REQUEST FOR PROPOSALS (RFP): Produce and Disseminate a Set of Videos about Civil Society Achievements

RFP ISSUED ON: November 1, 2016. RFP FOR: Hiring a company that will produce and disseminate a set of videos about civil society achievements. APPLICANT PROFILE: Legal entities registered in Moldova (CSO, production company, PR...
workshop-csos-using-information-and-communication-technologies-to-communicate-more-effectively-with-citizens-and-authorities- 24 October 2016, 10.35

Workshop “CSOs using information and communication technologies to communicate more effectively with citizens and authorities”

Date: December 14-15, 2016. Venue: MPSCS conference room, 202 Ave. Stefan cel Mare, 7th floor, Chișinău. Information and Communication Technology (ICT) opens up new possibilities for Moldovan Civil Society...
conferinele-ofertanilor- 19 October 2016, 15.21

Conferințele Ofertanților

Două Conferințe ale Ofertanților vor fi organizate de către proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), implementat de FHI 360, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaționala...
small-grants-program-citizens-act 17 October 2016, 08.51

Small Grants Program: CITIZENS ACT

  Announcement FHI 360 is seeking applications for the “Citizens Act” Small Grants Program to supportinnovative quick-impact activities to address emerging needs through advocacy actions or targeted...
extended-deadline-procurement-and-operations-manager- 05 October 2016, 13.21

Extended deadline: Procurement and Operations Manager

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
2016-10-03-11-07-02 03 October 2016, 12.00

Desemnarea procentuală în Republica Moldova - pe înțelesul tuturor

La 21 iulie 2016, Legea 2% (Legea nr. 177 din 21 iulie 2016) a fost adoptată în Parlament. Ca rezultat a fost modificat Codul Fiscal, Legea nr. 837 cu privire la asociațiile obștești din 17 mai 1996, Legea nr. 125 privind libertatea de...
2016-09-26-11-15-51 23 September 2016, 00.00

Prezentarea mecanismului 2% în Republica Moldova

  În cadrul atelierului privind mobilizarea resurselor locale organizat pe 13 septembrie la Chișinău a fost prezentat mecanismul de 2%. Accesați prezentarea pentru a afla ce este desemnarea procentuală, care sunt...
2-percent-law-passed-in-moldova-will-strengthen-civil-society-sustainability 20 September 2016, 00.00

“2 Percent” Law Passed in Moldova Will Strengthen Civil Society Sustainability

"FHI hit a home-run,” Karen Hilliard, USAID's new Moldova Representative exclaimed.  She was lauding the recent passage of the 2 percent for CSOs law after attending the USAID Moldova Partnerships...
2016-09-14-07-22-21 14 September 2016, 08.19

Proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului cu privire la mecanismul desemnării procentuale

Ministerul Finanţelor remite spre examinare şi coordonare setul de materiale ce vizează proiectul Hotărîrii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privire la mecanismul desemnării procentuale.   Obiecţiile şi...
anun-privind-reformarea-cadrului-legal-existent-cu-privire-la-organizaiile-necomerciale 09 September 2016, 00.00

Anunț privind reformarea cadrului legal existent cu privire la organizațiile necomerciale

În vederea reformării, examinării şi evaluării compatibilităţii cadrului legal naţional cu necesităţile obiective ale organizaţiilor neguvernamentale, precum și ajustării cadrului național existent la standardele internaționale privind...
vacancy-procurement-and-operations-manager-replacement-with-possible-extension 08 September 2016, 11.01

VACANCY: Procurement and Operations Manager (Replacement with possible extension)

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
raport-cji-consumatorii-de-pres-din-republica-moldova-primesc-produse-mediatice-unilaterale-tendenioase-i-lipsite-de-echilibru 24 August 2016, 00.00

Raport CJI: Consumatorii de presă din Republica Moldova primesc produse mediatice unilaterale, tendențioase și lipsite de echilibru

„Tendințele de încălcare a normelor deontologice și cele de utilizare a tehnicilor de propagandă și manipulare s-au menținut, iar în unele cazuri s-au amplificat și diversificat”. Aceasta este concluzia celui de-al...
atelier-de-lucru-cu-privire-la-mobilizarea-resurselor-interne 23 August 2016, 12.25

Atelier de lucru cu privire la mobilizarea resurselor interne

Data: 13 septembrie 2016, 9:00-17:00   Locul desfășurării: mun. Chişinău   Resursele interne sunt o componentă esențială pentru durabilitatea financiară a organizațiilor societății civile (OSC) din Europa. Acestea...
soluii-pentru-un-cadru-legal-adecvat-necesitilor-organizaiilor-necomerciale 29 July 2016, 10.09

Soluţii pentru un cadru legal adecvat necesităţilor organizaţiilor necomerciale

Până în prezent, Legea nr. 837 cu privire la asociațiile obștești, adoptată la 17 mai 1996, a fost modificată de 14 ori. Un alt proiect de modificare a legii a fost votat de Guvern în februarie 2016. În pofida tuturor...
concluziile-conferinei-anuale-cooperarea-dintre-parlament-i-societatea-civil 28 July 2016, 12.28

Concluziile Conferinței anuale „Cooperarea dintre Parlament şi Societatea Civilă”

Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Consiliul Național al ONG-urilor, Guvernul  Republicii Moldova și partenerii de dezvoltare, a desfăşurat a VII-a ediție a Conferinței anuale „Cooperarea dintre Parlament şi...
indexul-sustenabilitii-osc-urilor-din-republica-moldova-pentru-2015 22 July 2016, 09.58

Indexul Sustenabilității OSC-urilor din Republica Moldova pentru 2015

La 21 iulie 2016, CICO a organizat Evenimentul de Lansare a Indexului Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile din Republica Moldova pentru anul 2015.   Indexul Sustenabilității OSC-urilor pentru Europa Centrală, de Est...
evaluation-report-of-the-civil-society-strategy-2012-2015 01 July 2016, 11.31

Evaluation Report of the Civil Society Strategy 2012-2015

MPSCS, in partnership with ECNL, presents the evaluation report „Implementation of the Civil Society Development Strategy 2012-2015”.  The purpose of the final evaluation was to review the implementation of the Civil...
jerzy-pomianowski-singura-ans-a-moldovei-este-de-a-conserva-energia-i-calitatea-societii-civile 23 June 2016, 12.49

Jerzy Pomianowski: Singura şansă a Moldovei este de a conserva energia şi calitatea societăţii civile

Interviu cu Jerzy Pomianowski, directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie, realizat de către Dionis Cenuşa pentru Agenţia de presă IPN, în cadrul Forumului Global Anual organizat de Deutsche Welle la...
atenie-pericol-de-troli 16 June 2016, 00.00

Atenție! Pericol de troli...

Ce e este un trol? Care e scopul trolingului și cum îl putem preveni? Încercarea unei tipologii a ceea ce numim troli, precum și câteva sfaturi despre cum să luptăm contra acestora. În articolul de mai jos citiți un...
media-solidarity-key-to-improving-media-transparency-and-access-to-information-in-moldova 09 June 2016, 08.34

Media solidarity: key to improving media transparency and access to information in Moldova

“The visual and sound quality of parliamentary session recordings provided by Parliament was not meeting professional TV station standards. Now, our cameramen can select the images from Parliament meetings, and our editorial team can...
conferina-anual-de-cooperare-dintre-parlament-i-societatea-civil 06 June 2016, 00.00

Conferința Anuală de Cooperare dintre Parlament și Societatea Civilă

Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Consiliul Național al ONG-urilor și partenerilor de dezvoltare, convoacă a VII - a ediție a Conferinței anuale „Cooperarea dintre Parlament şi Societatea...
consultarea-proiectul-raportului-de-evaluare-a-implementrii-strategiei-de-dezvoltare-a-societii-civile-2012-2015 27 May 2016, 13.00

Consultarea raportului de evaluare a implementării Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile 2012-2015

Dragi colegi, Distribuim pentru consultare proiectul raportului de evaluare a implementării Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile 2012-2015 (SDSC). Raportul a fost elaborat în cadrul programului „Parteneriate pentru o...
raport-cji-subiectele-politice-prilej-de-manipulare-informaional-pentru-mai-multe-instituii-media-din-republica-moldova 19 May 2016, 00.00

Raport CJI: Subiectele politice, prilej de manipulare informațională pentru mai multe instituții media din Republica Moldova

„Mass-media din Republica Moldova continuă să facă uz de elemente de manipulare informațională și propagandă”, este concluzia celui de-al doilea Raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și...
documentar-cji-moldova-intre-dou-lumi 12 May 2016, 08.59

Documentar: Moldova, între două lumi

Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă” finanțat de USAID și implementat de către FHI 360, a lansat un documentar despre politica externă a Republicii...
club-de-discuii-libertatea-de-exprimare--libertatea-de-manipulare 03 May 2016, 09.03

Club de discuţii ”Libertatea de exprimare ≠ libertatea de manipulare”

Asociaţia Presei Independente (API) organizează marți, 3 mai 2016, ora 16:00, Clubul de discuţii „STOP FALS!” cu tema: ”Libertatea de exprimare ≠ libertatea de manipulare”. La Clubul de discuţii „STOP...
concert-caritabil 29 March 2016, 08.42

Concert caritabil „Din suflet pentru copiii cu autism”

SOS Autism organizează primul Concert caritabil dedicat Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului „Cu suflet pentru copiii cu autism”.Evenimentul va avea loc sâmbătă, 2 aprilie 2016, la Filarmonica Națională...
evalueaz-implementarea-strategiei-de-dezvoltare-a-societii-civile-20122015 16 March 2016, 16.02

Evaluează Implementarea Strategiei de Dezvoltare a Societăţii Civile 2012–2015!

Pe parcursul lunii martie 2016 are loc evaluarea implementării Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile din Moldova – SDSC 2012-2015...
sondaj-56-din-consumatorii-de-pres-sunt-nemulumii-de-lipsa-de-responsabilitate-a-mass-media 11 March 2016, 15.14

Sondaj: 56% din consumatorii de presă sunt nemulţumiţi de lipsa de responsabilitate a mass-media

Dezbaterile politice televizate, jurnalele de ştiri TV şi mediul online sunt cele mai afectate de fenomenul manipulării - acestea sunt doar câteva din concluziile sondajului „Percepţia populaţiei privind informaţiile false şi...
dezvoltm-formatori-in-domeniul-dezvoltrii-organizaionale 03 March 2016, 13.23

Dezvoltăm formatori în domeniul organizațional

„Am renunțat la cariera în sectorul comercial-bancar pentru a lucra la dezvoltarea sectorului asociativ. La trainingurile livrate de Gheorghe Caraseni am înțeles că asta mi-ar aduce mai multă satisfacție din muncă”,...
atelier-de-lucru-supravegherea-de-ctre-ceteni-i-rolul-de-caini-de-paz-al-acestora 26 February 2016, 13.16

Atelier de lucru: Supravegherea de către cetățeni și rolul de câini de pază al acestora

Supravegherea de către cetățeni și rolul de câini de pază al acestora ca element necesar al schimbărilor democratice: lecții învățate în Polonia Chișinău, 15 martie Realizarea dreptului la acces la informație...
club-de-discuii-dedicat-managementului-bazat-pe-rezultate-i-dezvoltrii-resurselor-umane-in-osc 21 January 2016, 10.37

Club de Discuții dedicat Managementului Bazat pe Rezultate și dezvoltării Resurselor Umane în OSC

ANUNȚ despre ultimul Club de Discuții: „Managementul Bazat pe Rezultate și Gestionarea Resurselor Umane în OSC” OCT CARASENI și Centrul CONTACT (Chișinău) invită actualii și viitorii formatori din sectorul...
apel-pentru-candidaturi-evaluarea-implementrii-strategiei-de-dezvoltare-a-societii-civile-din-r-moldova-20122015 21 December 2015, 11.46

Apel pentru candidaturi Evaluarea implementării Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile din R. Moldova 2012‐2015

Termen-limită de depunere a dosarelor: 22 ianuarie 2016   Centrul European pentru Drept Necomercial (ECNL) anunță colectarea de  oferte din partea experților (persoane fizice) pentru a evalua implementarea Strategiei de...
clubul-de-discuiiscrierea-proiectelor-de-ctre-osc-uri 09 December 2015, 08.35

Club de Discuții: Scrierea proiectelor de către OSC-uri

OCT CARASENI și Centrul CONTACT (Chișinău) invită actualii și viitorii formatori din sectorul asociativ din Moldova și reprezentanții OSC-urilor la Clubul de Discuții la subiectul Inițierea și scrierea proiectelor de către Organizațiile...
people-with-disabilities-force-for-change-in-moldova 08 December 2015, 12.38

People with Disabilities: Force for Change in Moldova

“A year ago I could not submit my first petition to the mayor of Edineț town in person, because the ramp to the City hall was not accessible. My assistant helped me to submit the document. Now, around 1,300 people with disabilities can...
pomicultorii-au-inaintat-o-rezoluie-pentru-soluionarea-problemelor-din-domeniu 07 December 2015, 00.00

Pomicultorii au înaintat o rezoluţie pentru soluţionarea problemelor din domeniu

  Pomicultorii cer Guvernului să creeze o comisie care să se ocupe de modificarea cadrului legal privind utilizarea apelor din bazinele acvatice terestre pentru irigare. De asemenea, să elaboreze legislaţia şi mecanismul de...
conferina-naional-oportunitile-i-provocrile-pomiculturii-moldoveneti-in-contextul-integrrii-in-ue 26 November 2015, 09.33

Conferinţa Naţională „Oportunitățile și provocările pomiculturii moldovenești în contextul integrării în UE”

Asociația „Moldova Fruct” invită producătorii de fructe la prima ediţie a Conferinţei Naţionale „Oportunitățile și provocările pomiculturii moldovenești în contextul integrării în UE”, care se va desfăşura...
forumul-organizaiilor-neguvernamentale-ediia-viii 24 November 2015, 00.00

Forumul organizaţiilor neguvernamentale, ediţia VIII

Organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova s-au convocat la cel de-al optulea forum unde au ales noii membri ai Consiliului Naţional al ONG-urilor şi au discutat despre reuşitele, dar şi despre insuccesele, din ultimii doi ani....
club-de-discuii-despre-prestarea-serviciilor-contra-plat-de-ctre-osc-uri 20 November 2015, 09.23

Club de Discuții despre Prestarea Serviciilor contra Plată de către OSC-uri

ANUNȚ despre Clubul de Discuții „Consolidarea durabilității OSC-urilor prin prestarea serviciilor contra plată” OCT CARASENI și Centrul CONTACT (Chișinău) invită actualii și viitorii formatori din sectorul...
a-fost-prelungit-termenul-de-inregistrare-pentru-forumul-ong-see-more-at-httpwwwcivicmdevenimente30375-a-fost-prelungit-termenul-de-inregistrare-pentru-forumul-onghtmlsthash3v8kc2dpdpuf 13 November 2015, 10.15

A fost prelungit termenul de înregistrare pentru Forumul ONG!

La solicitare Secretariatului Coaliției Voluntariat și Platformei pentru Egalitate de Gen termenul de înregistrare a fost prelungit.   La 24 noiembrie 2015, Consiliul Naţional al ONG din R. Moldova va desfăşura Forumul...
media-campaign-against-false-information 11 November 2015, 10.21

Media campaign against false information

Three media organizations - the Association of Independent Press, the Independent Journalism Center and the Association of Independent Telejournalists – are carrying out a campaign against false and biased information with the aim of...
training-managementul-bazat-pe-rezultate-i-gestionarea-resurselor-umane-in-osc 06 November 2015, 15.19

Training: Managementul Bazat pe Rezultate și Gestionarea Resurselor Umane în OSC

OCT CARASENI, invită membrii, liderii și formatorii din sectorul asociativ din Moldova la trainingul întitulat „Managementul Bazat pe Rezultate (MBR) și Gestionarea Resurselor Umane în OSC”, care va avea loc în...
numrul-strinilor-angajai-la-munc-in-moldova-este-in-cretere- 04 November 2015, 00.00

Numărul străinilor angajaţi la muncă în Moldova este în creştere

Interviu IPN: Care sunt tendinţele de angajare la muncă a cetăţenilor străini în Republica Moldova, în care domenii, cu ce fel de probleme se confruntă aceştia în procesul de angajare şi care sunt prevederile legislative...
productorii-moldoveni-sunt-instruii-in-domeniul-exportrii-produselor-agroalimentare- 21 October 2015, 11.22

Producătorii moldoveni sunt instruiţi în domeniul exportării produselor agroalimentare

Circa 30 de agenţi economici participă, în perioada 20-21 octombrie, la un training privind accesul pe piaţa Uniunii Europene a produselor agroalimentare, textile şi altele. Participanţii la curs sunt familiarizaţi cu cerinţele...
ten-exhibitions-about-european-integration-mounted-in-districts- 07 October 2015, 11.47

Ten exhibitions about European integration mounted in districts

Ten towns in northern and central Moldova are hosting exhibitions of photographs and inographs about the European integration process. These were staged as part of a project of Contact Center, which includes also public discussions centering...
press-release 24 September 2015, 10.17

Chișinau CSO Fair: A Unique Opportunity for Active citizens

September 24, 2015 For immediate release   PRESS RELEASE   Come to the Chișinău CSO Fair to explore the activities of civil society organizations (CSO) and find out how their work benefits all Moldovans. The...
curs-de-instruire-gratuit-1c-contabilitate-modul-osc 18 September 2015, 13.43

Curs de Instruire gratuit „1C Contabilitate – Modul OSC”

Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO) anunță concurs de selectare a 12 contabili din Organizațiile Societății Civile (OSC) pentru a participa la Cursul de Instruire „1C Contabilitate - Modul...
cji-anun-o-nou-edin-a-clubului-de-pres 16 September 2015, 11.34

CJI anunță o nouă ședință a clubului de presă

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită jurnaliștii să participe la o nouă ședință a Clubului de Presă în cadrul căreia vor fi analizate  propunerile de modificare a Legii privind accesul la informație. Evenimentul se...
press-release 15 September 2015, 12.02

Study: Implementation of the EU-Moldova Association Agreement

Chisinau, September 15, 2015   Study: Implementation of the EU-Moldova Association Agreement – overshadowed by “black holes” in justice and banking sectors   The Independent Think Tanks,...
seminar-pentru-onc-uri 14 September 2015, 15.53

Seminar pentru contabili

Organizarea managementului financiar în cadrul organizațiilor necomerciale (ONC)   Centrul European pentru Drept Necomercial (ECNL) în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă  în...
press-release 10 September 2015, 07.21

PRESS RELEASE

September 10, 2015| For immediate release | PRESS RELEASE Balti Fair: An Engaging Afternoon to Explore Civil Society and European Integration   What purpose do civil society organizations (CSOs) serve in society and...
invitaie-targul-ong-urilor-la-chiinu 08 September 2015, 11.36

INVITAȚIE! Târgul ONG-urilor la Chișinău

Stimaţi reprezentanţi ai organizațiilor societății civile (OSC)! Avem deosebita plăcere de a invita toate organizaţiile active din Republica Moldova la Târgul ONG-urilor, care va avea loc pe data de 25 septembrie 2015,...
dezbateri-publice-propuneri-de-modificare-a-legii-privind-accesul-la-informaie 07 September 2015, 00.00

Dezbateri publice: propuneri de modificare a Legii privind accesul la informație

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) Vă invită la o masă rotundă, în cadrul căreia va fi supus dezbaterilor publice un set de propuneri de modificare a Legii nr.982-XIV din 11 mai 2000 privind accesul la informație (articolele 15...
club-de-discuii-despre-evaluarea-i-dezvoltarea-organizaiei 03 September 2015, 12.02

Club de Discuții despre Evaluarea și Dezvoltarea organizației

OCT CARASENI și Centrul CONTACT (Chișinău) invită actualii și viitorii formatori din sectorul asociativ din Moldova și reprezentanții OSC-urilor la primul Club de Discuții dedicat Evaluării și dezvoltării Organizațiilor Societății Civile...
announcement-capacity-development-consultant- 25 August 2015, 11.48

ANNOUNCEMENT: CAPACITY-DEVELOPMENT CONSULTANT

Organizational Context: FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition,...
invitaie-targul-osc-urilor-la-bli 10 August 2015, 09.52

INVITAȚIE! Târgul OSC-urilor la Bălţi

Stimaţi reprezentanţi ai organizațiilor societății civile (OSC),   Avem deosebita plăcere de a invita toate organizaţiile active din nordul țării la Târgul OSC-urilor, care va avea loc pe 11 septembrie 2015, în piaţa...
platforme-de-valorificare-a-potenialului-societii-civile 07 August 2015, 10.51

Platforme de valorificare a potențialului societății civile

Două baze de date sunt la dispoziția organizațiilor societății civile (OSC) – cea a prestatorilor de servicii de instruire și cea a jurnaliștilor – ambele dezvoltate de către Centrul Contact, în cadrul Programului...
studiu-de-evaluare-a-necesitilor-organizaiilor-societii-civile 20 July 2015, 00.00

Assessment of the institutional development needs of CSOs and service providers

Assessment of the institutional development needs of Moldovan Civil Society Organizations and needs of organizational strengthening service providers was produced by the CTO CARASENI, in partnership with CONTACT Center (Chisinau)...
program-de-instruire-pr-i-comunicarea-cu-mass-media 23 June 2015, 10.05

Program de instruire: PR și comunicarea cu mass-media

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită reprezentanți ai organizaților nonguvernamentale la un program de instruire axat pe relațiile cu publicul și comunicarea cu mass-media, care va avea loc în perioada 10-11 iulie 2015, la...
civil-society-organization-empowers-authorities-to-engage-youth 11 June 2015, 11.37

Civil society organization empowers authorities to engage youth

“I was ready to leave my home and never come back again, but now I want to return to my grandmother,” says 15-year old Svetlana (a pseudonym). She has been living at the Center of Social Inclusion for Trafficking in...
training-pentru-traineri-tot-in-domeniul-dezvoltrii-organizaionale 22 May 2015, 00.00

Training pentru Traineri (ToT) în domeniul dezvoltării organizaționale

În premieră, OCT CARASENI invită actualii și viitorii formatori din sectorul asociativ din Moldova la un inedit ”Training pentru Traineri” (ToT) în domeniul dezvoltării organizaționale care va avea loc în...
legea-2-trebuie-s-prevad-condiii-egale-pentru-beneficiari 05 May 2015, 00.00

Legea 2% trebuie să prevadă condiții egale pentru beneficiari

Alte condiții de acces pentru organizațiile societății civile (OSC-uri), eliminarea concurenței între OSC-uri și instituțiile religioase, stabilirea regulilor egale pentru cele două tipuri de instituții privind răspunderea pentru...
discutii-impactul-legii-2-pentru-durabilitatea-financiar-a-osc-urilor 28 April 2015, 07.28

Discutii: Impactul Legii 2% asupra durabilității financiare a OSC-urilor

La data de 5 mai 2015, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) prezintă documentul de politici „Impactul Legii 2% asupra durabilitățiifinanciarea OSC-urilor”, elaborat în parteneriat cu Centrul European pentru...
obiectiv-european-s-vorbim-despre-europa-ediia-lunii-aprilie 03 April 2015, 11.34

„Obiectiv European. Să vorbim despre Europa”, ediţia lunii aprilie

În ediţia curentă, vă prezentăm un reportaj despre cele 780 de grădiniţe din toate regiunile R. Moldova care vor fi reabilitate din Grantul de 20 de milioane de euro, oferite de Guvernul României.   Suplimentul mai...
moldovan-civil-society-organization-effectively-represents-citizens-interests 31 March 2015, 13.59

Moldovan civil society organization effectively represents citizens’ interests

“I was determined to help my 14-year-old nephew Nicolae after he lost his mother and grandmother, and after his father abandoned him. Nicolae risked losing his house and    endangering his future. I was...
2015-02-24-11-25-17 24 February 2015, 12.21

Изменения в регулирование бухгалтерского учета и дополнения в общий план счетов бухгалтерского учета для некоммерческих...

Быстрое развитие некоммерческого сектора в Молдове требует такого же развития правил организации финансово-бухгалтерской деятельности. Система национальных стандартов бухгалтерского учета приводится в соответствие европейской, что влияет на...
time-is-now-opportune-for-government-to-cooperate-with-civil-society-interview- 24 February 2015, 10.46

Time is now opportune for Government to cooperate with civil society. Interview

Civil society is an important promoter of people’s interests. There are organizations in the country that do very important things for society using limited resources more out of enthusiasm For the messages of the civil society...
vacancy-training-coordinator-part-time-or-full-time-one-year-replacement-with-possible-extension 18 February 2015, 16.30

VACANCY: Training Coordinator (part-time or full-time, one-year replacement with possible extension)

FHI 360 is a nonprofit human development organization dedicated to improving lives in lasting ways by advancing integrated, locally driven solutions. Our staff includes experts in Health, Education, Nutrition, Environment, Economic...
cerere-de-oferte-pentru-elaborarea-unui-studiu-cu-privire-la-colectarea-fondurilor-fundraising-i-filantropie-in-r-moldova 12 February 2015, 13.32

Cerere de oferte pentru elaborarea unui studiu cu privire la colectarea fondurilor (fundraising) și filantropie în R. Moldova

Centrul European pentru Drept Necomercial (ECNL) anunță un concurs pentru selectarea experților (persoane fizice sau organizații) în domeniul dreptului și Organizațiilor Societății Civile (OSC) pentru efectuarea unei analize a...
buletinul-informativ-obiectiv-european-s-vorbim-despre-europa 05 February 2015, 12.46

Buletinul informativ „Obiectiv European. Să vorbim despre Europa”

Începând cu luna octombrie 2014, Asociația Presei Independente (API), în cadrul programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova implementat de FHI 360, cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare...
instrument-de-evaluare-al-egalitii-de-gen- 17 December 2014, 15.49

Instrument de evaluare al egalității de gen

Chestionarul MPSCS pentru Auditul Gender este un instrument de evaluare al egalității de gen în cadrul organizațiilor societății civile (OSC), elaborat de proiectul Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova...
intrebri-rspunsuri-drepturile-persoanelor-cu-dizabiliti 15 December 2014, 14.13

ÎNTREBĂRI-RĂSPUNSURI: Drepturile Persoanelor cu Dizabilități

Lista răspunsurilor oferite de FHI 360/MPSCS la întrebările adresate de către organizațiile societății civile cu privire la programul de granturi „Drepturile Persoanelor cu...
piesa-eu-pentru-tine 24 November 2014, 00.00

Piesa „EU pentru Tine”

Piesa „EU pentru Tine” în interpretarea lui Lilian Severin, Olga și Igor Buzurniuc a fost lansată în cadrul campaniei „EUROPA PENTRU TINE”. „EUROPA PENTRU TINE” este o campanie de informare...
europa-pentru-tine 21 November 2014, 22.44

EUROPA PENTRU TINE

EUROPA PENTRU TINE -  un spot care prezintă schimbările care au fost făcute într-o localitate din Republica Moldova datorită investițiilor Europene și ale altor donatori.  „EUROPA PENTRU TINE” este o campanie...
grants-program-people-with-disabilities-rights-announcement 17 November 2014, 08.42

GRANTS PROGRAM PEOPLE WITH DISABILITIES RIGHTS ANNOUNCEMENT

FHI 360 is seeking applications for the “People with Disabilities Rights” Grants Program. The grants will be issued under the Moldova Partnerships for Sustainable Civil Society (MPSCS) project funded by the United...
europe-for-you-public-information-campaign-about-moldovas-european-integration- 12 November 2014, 10.51

“EUROPE FOR YOU” – Public Information Campaign About Moldova’s European Integration

How will European Union (EU) integration affect ordinary Moldovans? Where can citizens find accessible and understandable information on integration? How can youth, rural residents, elderly, and private companies get actively involved in the...
a-aprut-numrul-apte-al-suplimentului-obiectiv-european-s-vorbim-despre-europa 06 November 2014, 21.40

A apărut numărul şapte al suplimentului „Obiectiv European. Să vorbim despre Europa”

În ediţia curentă, Leonid Litra, expert la institutul de Politică mondială din Kiev vorbeşte, în cadrul unui interviu, despre importanţa alegerilor din 30 noiembrie pentru Republica Moldova, dar şi despre eventuale consecinţe ale...
intrebri-rspunsuri-programul-de-granturi-pro-europene 20 October 2014, 11.18

ÎNTREBĂRI-RĂSPUNSURI:Programul de Granturi Pro-Europene

Lista răspunsurilor oferite de FHI 360/MPSCS Moldova la întrebările adresate de organizațiile societății civile cu privire la Programul de Granturi „Contribuția Societății Civile la Procesul de Integrare Europeană a Republicii...
obiectiv-european-s-vorbim-despre-europa 15 October 2014, 15.06

Obiectiv European. Să vorbim despre Europa

Asociația Presei Independente (API) a lansat cea de a șasea ediție a buletinului informativ „Obiectiv European. Să vorbim despre Europa”, în cadrul proiectului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în...
vizite-de-studiu-in-rile-ue-pentru-jurnalitii-din-moldova 13 October 2014, 16.04

Vizite de studiu în țările UE pentru jurnaliștii din Moldova

10.10.2014, Chişinău - Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță concurs pentru jurnaliștii care doresc să participe la un program de vizite de studiu în România, Cehia și Ungaria. Vor fi formate trei echipe a câte...
civil-society-support-for-moldova-european-integration-grants-program 09 October 2014, 13.15

CIVIL SOCIETY SUPPORT FOR MOLDOVA EUROPEAN INTEGRATION

1. Association of Independent Press (API)   Project summary: Association of Independent Press conducts informational campaign about the advantages of European integration, through publishing of eight editions (84,000 copies...
-anun-privind-selectarea-tinerilor-cu-dizabiliti-reprezentani-ai-grupurilor-de-iniiativ-comunitare-pentru-participarea-la-activitile-de-instruire-i-dezvoltare 18 September 2014, 10.49

Anunț privind selectarea tinerilor cu dizabilități reprezentanți ai grupurilor de inițiativă comunitare, pentru participarea la activitățile de instruire și dezvoltare

Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova anunță concurs de selectare a 12 tineri din regiunile rurale, cu sau fără dizabilități, pentru a participa în proiectul “Tinerii, cu și fără dizabilități, împreună participă...
mas-rotund-cji-transparena-proprietii-mass-media 09 September 2014, 13.10

Masă rotundă CJI: Transparența proprietății mass-media

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în cadrul proiectului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360,  invită toate persoanele interesate la o masă...

Get to Know the CSO that Represents You!

cso-fairs Five CSO Fairs (three in Chişinău and one in Cahul and one in Bălţi) were held under the slogan...
press-clubs Monthly, FHI 360 invites national and local civil society members, government representatives,...
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  Next 
  •  End 
  • »