FHI 360 Moldova

Organizațiile societății civile și reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat au discutat despre implementarea legii 2%

Aproximativ 21,201 de  persoane au redirecționat 2% din impozitul anual pe venit în sprijinul organizațiilor societății civile (OSC) şi cultelor religioase în anul trecut, iar suma totală care a fost validată a constituit peste 2,8 milioane de lei. Rezultatele, dar și oportunităţile  implementării mecanismului 2% au fost discutate de către reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat cu mai mulți membri ai OSC-urilor şi reprezentanţilor mass-media, la clubul de presă organizat în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a menționat faptul că aproximativ 600 de OSC-uri şi culte religioase s-au înregistrat la Ministerul Justiției pentru a beneficia de  mecanismul 2%, iar interesul tot mai mare din partea societății civile demonstrează viabilitatea acestui mecanism. El i-a îndemnat pe cetățeni să sprijine OSC-urile, pentru că astfel participă la gestionarea banilor publici.

Inspectoarea principală a direcției impozite directe din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Elena Teleuță, a precizat că persoanele pot redirecționa 2% din impozitul anual pe venit atât la oficiile teritoriale, cât și online. Totodată, pentru a putea susține organizațiile societății civile, contribuabilii trebuie să depună declarația în termen, să nu aibă datorii față de stat și să selecteze o organizație care a fost aprobată de Ministerul Justiției.

În acest context,  șeful direcției impozite directe din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Igor Lazari, a subliniat că din cele 21,201 de persoane care au redirecționat 2% din impozitul anual pe venit în sprijinul organizațiilor societății civile, doar cererile a peste 16 mii au fost acceptate, iar restul au fost nevalidate.

Directoarea Clinicii Juridice Universitare din Bălţi,Olesea Tabarcea,a spus că mecanismul 2% este o modalitate eficientă atât de finanțare a OSC-urilor, cât și de susținere a proiectelor comunitare. Ea a precizat că redirecționarea acestor surse din impozitul pe venit nu este o donație, ci o repartizare a surselor financiare din bugetul public către reprezentanții societății civile.

La rândul său, directoarea executivă „Femeia și Copilul – Protecţie și Sprijin”, Victoria Secu, a subliniat că datorită cetăţenilor activi, organizația  a colectat 30 de mii de lei prin  mecanismul 2%.  SOS AUTISM s-a bucurat de ajutorul părinților copiilor cu autism în informarea cetăţenilor cu privire la desemnarea procentuală, a spus Olga Guzun, managera departamentului PR şi Fundraiser a Asociației.

Acest eveniment are loc în cadrul unor activități de promovare a societății civile cu titlul „Susține ONG-ul care te reprezintă”, desfășurate în primăvara-vara anului 2018, în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Acțiunile vor culmina cu desfășurarea Târgului ONG-urilor, pe 9 iunie 2018, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care va reuni cele mai active 50 organizații ale societății civile. Informații suplimentare despre MPSCS puteți afla, accesând www.fhi360.org. 

 

 

Get to Know the CSO that Represents You!

cso-fairs Five CSO Fairs (three in Chişinău and one in Cahul and one in Bălţi) were held under the slogan...
press-clubs Monthly, FHI 360 invites national and local civil society members, government representatives,...
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  Next 
  •  End 
  • »